Кариера: Правителството прати Пламен Георгиев за консул във Валенсия и Балеарските острови

Пламен Георгиев

Правителството изненадващо е изпратило вече бившия шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия. Решението е взето само четири дни след като Висшият съдебен съвет възстанови Георгиев като прокурор в специализираната прокуратура. То вече е публикувано в информационната система на Министерския съвет.

Предложението е внесено от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева и не изисква санкция от държавния глава, като при назначенията на посланиците.

Във Валенсия Пламен Георгиев, който няма никакъв опит като дипломат, ще замени Цветелин Цолов.

Премиерът Бойко Борисов от години използва практиката да "компенсира" освободени висши кадри с постове зад граница. Той обясни назначенията на бившите шефове на специалните служби на нови държавни постове с аргумента, че им трябва време да забравят тайните.

Oфициални мотиви за назначението на Георгиев липсват, а външната министърка, която едва ли стои зад идеята Пламен Георгиев да продължи кариерата си във Валенсия, не е коментирала казуса.

По-късно от от външно министерство обясниха пред БНР, че "Пламен Георгиев е работил до момента изключително добре с испанските правоохранителни органи, а работата на генералния консул в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби". Освен това той владее и испански език.

Досегашният консул Цветелин Цолов пък ще работи в новото консулство в Барселона.

Парламентът освободи Георгиев от КПКОНПИ в края на миналия месец, след като той подаде оставка заради разразилия се през април скандал около имотните му сделки.

Първоначално Пламен Георгиев по съвет на Борисов излезе в отпуск. По това време започна данъчна проверка на шефа на КПКОНПИ за евентуални разминаване между доходите и разходите му.

Проверката обаче не установи нарушения, а той обясни, че е станал жертва на олигарсите.

Георгиев каза, че отдавна е бил решил да се оттегли, но чакал само да приключат данъчните ревизии, за да се види, че е "чист човек". И уточни, че решението му за напускане е лично и не е било обсъдено с премиера Бойко Борисов.

Решението да бъде изпратен във Валенсия обаче най-малкото е съгласувано с Борисов, като не е ясно какво е наложило само няколко дни по-рано Георгиев да бъде възстановен като спецпрокурор.

Съгласно решението на ВСС Пламен Георгиев трябваше да се върне в специализираната прокуратура със задна дата, считано от 1 август, за да не се прекъсва юридическият му стаж.

Като генерален консул той ще отговаря за областите Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови, в които има сериозна българска диаспора.

Подобни назначения от години вбесяват кариерните дипломати, но политическото ръководство на външно министерство, поне публично, рядко им се противопоставя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?