Кариера в действие: Димитър Абаджиев е първият български посланик в Саудитска Арабия

Димитър Абаджиев, сн. МВнР

Първият посланик на България в Кралство Саудитска Арабия Димитър Абаджиев пристигна в Рияд, съобщиха от Министерството на външните работи в сряда.

Това е поредната спирка от дългата кариера на Абаджиев, която мина през няколко партии и различни държавни назначения. Бившият депутат, който мина през СДС, ДСБ и стигна до РЗС, преди три години бе назначен за посланик в Словения, но не изкара пълния си мандат, след като правителството на Бойко Борисов със съгласието на президента Румен Радев реши да го прехвърли в Саудитска Арабия.

Преди това Абаджиев бе генерален консул в Шанхай, представител на България в ръководството на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" и други

Сега Абаджиев става първият български посланик в Саудитска Арабия. Двете страни имат дипломатически отношения от 1995 г., но досега нямаше българско дипломатическо представителство в Рияд.

Очаква се следващата седмица посланик Абаджиев да връчи копия от акредитивните си писма в саудитското министерство на външните работи.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни смята да разкрие посолство в Рияд при посещението си в Саудитска Арабия през ноември 2017 година. През следващата година бе стартирана процедурата по откриването му.

Очакванията на България са новата мисия да доведе до задълбочаване на бизнес отношенията между двете страни. Българската външна министърка няколко пъти се среща със саудитския си колега Абел ал-Джубейр. Според нея българските фирми са заинтересовани да участват в изпълнението на нови инженерни и строителни проекти в страната.

По време на визитата на Борисов в Саудитска Арабия, освен че премиерът участва в известния танц със саби, България сключи няколко споразумения с кралството, сред които за избягване на двойното данъчно облагане и за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството.

В момента двете страни работят за създаване на смесена компания, която ще реализира проекти в производството на фуражи и износа на месо от България за Саудитска Арабия.

Назначението на новите посланици стана причина за поредното напрежение между правителството на Бойко Борисов и президента Румен Радев. През февруари външният министър се оплака, че Радев вече няколко месеци не е подписал предложенията на правителството. В същото време правителството бързо одобрявало тези на Радев.

Впоследствие процесът тръгна, но все още не са изгладени всички спорни въпроси.

Най-спорното назначение бе на новия посланик в Париж. Засега този пост остава незает. Външно министерство беше предложило дипломатическата мисия там да бъде оглавена от сегашния зам.- министър Юрий Щерк. По неофициална информация президентът е настоявал за дипломата Петко Драганов, който е бил зам.-външен министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски. 

Засега в Париж няма да бъде назначаван нов човек и посланик там остава Ангел Чолаков.

Юрий Щерк обаче заминава за Мароко, а Петко Драганов за Южна Корея. 

Споделяне

Още по темата

Още от България