Каримански: Не е сериозно мандатът в БНБ да се обвързва с наличието на правителство

Депутатът от ИТН изнесе нови критики срещу работата на централната банка

Любомир Каримански

Считаният доскоро за основен претендент за нов управител на Българската народна банка (БНБ) Любомир Каримански от "Има такъв народ" е недоволен от отлагането на избора на ново ръководство на централната банка и смята за "несериозно" обвързването на мандата в БНБ с наличието на правителство. Това става ясно от думите му в интервю за в. "Банкеръ". Каримански не е попитан и не дава отговор на въпроса дали самият той проявява или е проявявал интерес към поста, каквито неофициални коментари се появиха в последните месеци.

Още в първия ден след сформирането на бюджетната комисия в парламента председателят ѝ Любомир Каримански изненадващо внесе в дневния ред процедурни правила за спешен избор на нов управител на централната банка, както и на двама подуправители заради изтекъл или изтичащ мандат. Кадровите рокади в БНБ се оказаха вторият ключов приоритет на ИТН след актуализацията на бюджета.

Проектът на Каримански за процедурни правила бе одобрен от бюджетната комисия с гласовете на ИТН, ДПС и "Изправи се БГ! Ние идваме", но бе отложен в пленарна зала заради несъгласие от страна на БСП и "Демократична България". Двете парламентарни групи обясниха, че не е нормално да започне кадруването в държавните институции в момент, в който няма управляващо парламентарно мнозинство и ясна отговорност за управлението.

В интервюто за "Банкеръ" Каримански обяснява, че му е непонятно защо парламентарните сили са обвързали наличието на стабилно управление и правителство с избора на управител на БНБ, при положение че мандатът на сегашния ръководител Димитър Радев изтече на 15 юли.

"Ако има такова обвързване, то тогава ние, най-малкото, не гарантираме независимостта на централната ни банка. А конвергентният доклад на Европейската централна банка набляга именно на нея и казва, че БНБ трябва да бъде абсолютно независима. Ето защо такова обвързване - на правителство, което е политически кабинет, с една централна банка като разменна монета, би било най-малко притеснително. Не седи сериозно за независим орган, какъвто БНБ наистина трябва да е", казва Каримански.

Каримански излиза и с нова порция критики към работата на БНБ, като твърди, че има "много притеснителни моменти" в управлението на централната банка.

"Първото е това, че от страна на управление "Банково" централната ни банка последна създаде условия за внедряването на SEPA (Единна зона за плащания в евро) системата за незабавните плащания", твърди Каримански.

Изискванията по Европейската платежна директива и нейната промяна като втора директива били "привидно изпълнени". "Имаме привидно изпълнени изискванията за създаване на приложен комуникационен интерфейс, с който всички онези финансово-технологични компании и компании, които искат да оперират с електронни пари, могат да достъпват банките и да изпълнят условията, които директивата изисква. Този протокол в момента не работи. Вие може да попитате за пример. Такава е една от компаниите, които в момента предоставят такъв тип услуги RE Solutions или Paysera. Всички тези компании имат проблеми с достъпването през публичните – така обявени интерфейсни връзки – към търговските банки", твърди Каримански.

Другата му критика е към управление "Банков надзор" по отношение на инспекциите на Българската банка за развитие.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес