Карина Караиванова е новият председател на КФН

Тя потвърди, че няма да ревизира управлението на Стоян Мавродиев

Карина Караиванова, сн:БГНЕС

Парламентът прие Карина Караиванова-Ганозова за председател на Комисията за финансов надзор /КФН/. Тя беше предложена от ГЕРБ. Други кандидатури за поста нямаше.

От гласувалите 174 народни представители 139 бяха "за", 24 - "против", а 11 се въздържаха. След гласуването Караиванова положи клетва.

Карина Караиванова е завършила Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност Икономика. Магистър е по Финанси и банково дело. Има множество специализации в страната и чужбина в областта на икономиката и управлението. По-голяма част от кариерата ѝ на експерт е в Министерство на финансите, а през 2012 г. за кратко бе зам.-министър на финансите до оставката на първото правителство на ГЕРБ. До четвъртък тя заемаше същия пост и във втория кабинет на Бойко Борисов.

Безспорно Караиванова е доказала през годините своя професионализъм, повече от 10 години заема ръководни постове, като част от отговорностите ѝ са свързани с фондовата борса, капиталовите пазари и пенсионната реформа, заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова при представянето на кандидатурата.

При дебатите от "БСП лява България" възразиха срещу процедурата по избора, тъй като според тях не е спазен правилникът на Народното събрание и сроковете били съкратени. От БСП са подали жалба до Конституционния съд /КС/ по въпроса.

Менда Стоянова каза, че няма опасност КС да обяви решението за правилата по избора за противоконституционно.

От ДПС също смятат, че процедурата е била опорочена, но движението подкрепя кандидатурата на Караиванова. Йордан Цонев заяви, че отговорностите ѝ ще бъдат много големи и трябва да бъде внимателна.

Емил Димитров от Патриотичния фронт също заяви, че процедурата е била прибързана, но кандидатът е добър. Според колегата му Димитър Байрактаров е важно какъв ще е екипът на Караиванова. КФН трябва да даде отговор на въпроса какво се е случило със свързаните предприятия около КТБ, смята той.

Мартин Димитров от Реформаторския блок отбеляза, че е важно КФН да бъде попълнена с професионалисти.

Делян Добрев от ГЕРБ заяви подкрепа към Караиванова и допълни, че в дебата не е чул нито една съществена критика към нея.

Независимият депутат Георги Кадиев не подкрепи кандидатурата на Караиванова. Според него тя може да е експерт, но не и в сферите, за които отговаря КФН. Той попита дали тя ще ревизира управлението на предшественика си Стоян Мавродиев.

След избора Карина Караиванова потвърди пред журналисти позицията си от изслушването си във вторник, че няма да прави ревизия на предходното управление на КФН. Актовете на комисията подлежат на обжалване, има съдебен контрол, не е моя работа, допълни тя. Караиванова каза още, че в работата си ще се води от принципите за безпристрастност, обективност и прозрачност. Тя изрази надежда екипът ѝ да бъде готов до септември.

Тя обеща да възстанови правомощията и независимостта на зам.-председателите, орязани по времето на Мавродиев.

Караиванова се ангажира да създаде условия малките и средните предприятия да получат повече възможности за финансиране през фондовата борса.

Споделяне

Още по темата

Още от България