Карина Караиванова е с най-силни шансове за шеф на финансовия надзор

Има и лоби в подкрепа на сегашния председател Стоян Мавродиев

Карина Караиванова

Заместничката на финансовия министър Владислав Горанов Карина Караиванова е с най-силни шансове да оглави Комисията за финансов надзор (КФН), научи Mediapool.

Мандатът на сегашния председател Стоян Мавродиев изтича на 18 юни.

Въпреки опитите на управляващите от ГЕРБ да протакат избора на ключовия 5-членен регулатор по подобие на случая с Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), гласуване на ново ръководство най-вероятно ще има, след като депутатите от Гражданската квота на реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов внесоха в бюджетната комисия проектоправила за процедурата.

Караиванова е специалист основно по еврофондове

Карина Караиванова е сравнително неизвестна на широката публика заради редките ѝ публични изяви. Тя е във финансовото министерство от 2003 г., като почти цялата ѝ кариера преминава в дирекция „Национален фонд”, която отговаря за еврофондовете преди и след присъединяването на България към ЕС.

Други ресори на икономистката в момента са международните финансови институции и управлението на държавния дълг. За кратко – от декември 2012 г. до февруари 2013 г., Караиванова беше зам.-министър на финансите и в първия кабинет „Борисов”, след като предшественичката ѝ Боряна Пенчева влезе в управата на БНБ от квотата на президента.

Освен Караиванова другата силна, макар и крайно спорна кандидатура за шеф на КФН е на сегашния председател Стоян Мавродиев, за когото все още лобират депутати от ГЕРБ и дори от опозицията.

Силно е и лобито на Мавродиев

Мавродиев влезе в политиката пред 2007 г., когато бе представен като автор на изкючително ексцентричната първа икономическа програма на ГЕРБ.

През 2012 г., като председател на КФН, юристът и специалист по регистрация на офшорки не допусна във ведомството си проверяващи от Агенцията за държавна финансова инспекция с аргумента, че те нямат право да го инспектират.

През 2013 г. Мавродиев се оказа призован от прокуратурата като свидетел по делото срещу наркобоса Евелин Банев – Брендо заради негови подписи, за които прокуратурата твърдеше, че са под документи на офшорни фирми.

Като шеф на надзора той влезе в тежки конфликти и с трима зам.-председатели на КФН, които се принудиха да подадат оставки – Димана Ранкова, Борислав Богоев и Николай Попов.

Успя да влезе и в доклада на Държавния департамент на САЩ като пример за нарушаване на свободата на словото с опитите му да глобява медии, отразяващи капиталовия пазар.

Кандидатурата на Билян Балев засега отпада

Сред сериозните кандидати за шеф на КФН доскоро беше и изпълнителният директор на Българската банка за развитие Билян Балев. Неговата позиция обаче бе разклатена, след като името му излезе в "Панама Пейпърс" като собственик на офшорна фирма, управляваща яхтата му в Монако. В момента срещу него тече данъчна проверка.

За председател на финансовия надзор доскоро се спрягаше и сегашният шеф на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков. Той работи в уникалната ситуация на изтекъл мандат вече близо три години.

В миналото, от 2003 до 2009 г., Петков беше зам.-председател на КФН и отговаряше за осигурителния надзор, поради което има вероятност той да се включи в битката за зам.-председателското място със същия ресор.

Комисията се състои от петима членове, като след 18 юни само двама от тях ще са с редовни мандати.В момента инвестиционният надзор се ръководи от временно изпълняващ длъжността, а шефът на осигурителния надзор Ангел Джалъзов е с изтекъл мандат от юли 2014 г. насам.

Три сериозни задачи пред КФН през 2016 г.

В средата на юли КФН трябва да стартира ключовия преглед на активите и балансите на пенсионните фондове и застрахователите.

През тази година предстои и важна проверка на работата на надзора от Международния валутен фонд и Световната банка.

Очаква се и ведомството да е активно и по пенсионната реформа във втория стълб, предложена от финансовия министър Владислав Горанов.

Още по темата
Още от Бизнес