Карл Билдт: ЕК може да ограничи монопола на “Газпром”

Карл Билдт: ЕК може да ограничи монопола на “Газпром”
Европейската комисия (ЕК) има право да ограничи “все по-монополистичните” действия на “Газпром”, ако те нарушават законодателството на ЕС, заяви външният министър на Швеция Карл Билдт.

“Комисията доказа, че може да използва (своите пълномощия по отношение на монополистите) в случаите с Microsoft и General Electric и ако се наложи, тя може да ги използва по отношение на “Газпром”, каза Билдт.

Най-сериозната санкция, която могат да наложат антимонополните органи на ЕС, е забрана върху дейността на компанията в ЕС.

“Газпром”, който е сред основните доставчици на газ в Европа, изправи на нокти страните от съюза в началото на т.г., когато заради спор за цените преустанови доставките на газ за Украйна, което предизвика намаляване на подаваните количества за европейски държави. Руският монополист също така заплаши, че може да намери нови потребители на газ, ако европейските страни блокират опитите му за разширяване на операциите в Европа.

”Газпром” се стреми да увеличи своето присъствие на европейския пазар на дистрибуция на нефтопродукти. Във вторник руската компания подписа договор с френската Gaz de France за продължаване на дългосрочните договори за доставка на 12 млрд. куб. метра руски газ във Франция до 2030 г.

На въпрос дали Москва използва енергоресурсите си за контрол над Европа, Карл Билдт каза, че Москва определено разглежда енергетиката като важен елемент на своето международно положение, предаде Ройтерс.

“Те вече не са военна свръхсила, каквато бяха по-рано...но остават значима държава от гледна точка на енергийните ресурси, природният газ на първо място”, заяви шведският външен министър.

“Те използват много монополистичен подход към разработката на газовите си ресурси и има тенденции този подход да бъде изнесен отвъд пределите на Русия. Това противоречи на принципите на ЕС”, заяви Карл Билдт.

Той допълни, че през януари ЕК трябва да публикува предложение за обща енергийна политика на Евросъюза, в което той се надява да бъде изтъкната необходимостта от открити, конкурентни и прозрачни енергопазари.

Изявлението на Карл Билдт по отношение на “Газпром” става седмици след острите критики, отправени към него от страна на шведските медии и опозицията, че е смекчил позицията си към Русия след като е станал акционер в руската компания Vostok Nafta, която е инвеститор в “Газпром”.

Билдт, който е консерватор, бе министър-председател на Швеция в периода 1991-1994 г. и дългогодишен парламентарист.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?