Карлес Пучдемон - големият отсъстващ от процеса срещу каталунските сепаратисти

Карлес Пучдемон по време на вчерашната пресконференция в Берлин

Основна фигура в опита за отделяне на Каталуния през 2017 г., Карлес Пучдемон стана големият отсъстващ от процеса срещу сепаратистките водачи, започнал във вторник в Мадрид. Сянката му обаче витае над съдопроизводството, което каталунецът смята да използва в защита на своята кауза в Европа, предава Франс прес.

Докато Върховният съд на Испания започваше делото срещу 12 сепаратисти, включително деветима членове на регионалното му правителство, Карлес Пучдемон разкритикува този "маскарад" на пресконференция в Берлин, където се укрива от преследванията в Испания.

"На процеса ние ще можем да демаскираме изкуствената конструкция на тази политическа процедура. От днес испанската съдебна система се подлага на тест", представляващ и "тест за якост на испанската демокрация", заяви той на каталунски, испански, английски и френски.

Предния ден 56-годишният бивш журналист с буйна черна коса бе сред гостите на кинофестивал в германската столица наред с китайския дисидент Ай Вейвей и нобеловия лауреат за мир Лех Валенса.

Сцена, немислима допреди три години, когато - почти неизвестен, дори в Каталуния - той оглави този богат регион в Североизточна Испания, изпълнен с решимост да го превърне в независима република, пише АФП.

"Свободен европеец"

Година и половина по-късно той олицетвори в очите на света опита за отцепване на областта през октомври 2017 г., когато забраненият референдум за самоопределение предизвика полицейско насилие; последва напразна декларация за независимост.

В разгара на кризата обаче той напусна Испания и замина за Белгия, избягвайки съдебно преследване за разлика от своя вицепремиер Ориол Жункерас, основен обвиняем в процеса, държан от 15 месеца в предварителен арест.

Задържан през 2018 г. в Германия по силата на европейска заповед за арест, Пучдемон обаче не бе екстрадиран, защото германското правосъдие отказа да го предаде на Испания като заподозрян в бунт - централното обвинение в мадридския процес. След този неуспех Върховният съд оттегли европейската заповед за арест.

Наричан дезертьор и страхливец от своите противници, Карлес Пучдемон уверява, че винаги е на разположение на "справедливите" според него магистрати в Белгия и Германия.

"Искам да се върна у дома, при своето семейство, но в страна с истинска демокрация, с ясно разделение на властите - което не е гарантирано в Испания", каза той в Берлин.

Установил се в белгийската община Ватерло, той се определя като "свободен европеец", готов да брани своята кауза "и в най-далечното кътче на Европа" . . . Освен в Испания, където още го преследват.

Чистокръвен борец за независимост

Роден в Амер - планинско село с 2200 жители на 100 км от Барселона, където фамилията държи сладкарница, Карлес Пучдемон - второ от общо осем деца, носи стремежа към независимост в кръвта си.

Никога не е криел това, дори когато мнението му не е било популярно в неговата християндемократична Европейска демократическа партия на Каталуния, дълго време с надмощие в региона.

"Мнозина в Каталуния станаха сепаратисти, защото развиха алергия към политиката на Мадрид. Но не и той", обяснява неговият приятел Антони Пучверд, поет и публицист.

Критиките срещу него са сурови. Карлес Пучдемон е фанатик, твърди например Енрик Мильо, представител на централното испанско правителство в Каталуния по време на кризата от 2017 г. Статутът му на "премиер в изгнание" не означава нищо, добавя той.

Уволнен заради декларацията за независимост, Карлес Пучдемон обикаля доста из Европа - посети Холандия, Ирландия, Финландия, Швейцария, Дания, Германия и дори Фарьорските острови, за да защитава своето дело.

Освен каталунски и испански, той говори английски и френски, както и румънски - родния език на жена му Марчела Топор, майка на двете им дъщери.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа