Карлос Гон напусна японския затвор дегизиран

Карлос Гон (в средата) напусна японския затвор под гаранция от 8 млн. евро и трябва да спазва редица органичения

Бившият ръководител на автомобилния концерн Нисан (Nissan) Карлос Гон излезе в сряда дегизиран от затвора в Токио, където прекара 108 дни, съобщиха японски медии, цитирани от ДПА.

Японски телевизии разпространиха кадри как мъж с маска и синя шапка излиза от стъклените врати на Токийския център за задържане. След това сайтът "Асахи шимбун" публикува негова снимка, седнал във ван.

Може ясно да се види, че това е Гон на кадри, показващи как той се усмихва, след като слиза от вана, превозил го през града, и сваля хирургическата маска и шапката, допълва Асошиейтед прес.

Не се знае къде е слязъл от вана или къде ще отседне след освобождаването си.

Гон напусна ареста срещу гаранция от 1 милиард йени (8 млн. евро), която е платил в сряда. Ден по-рано Токийският окръжен съд отхвърли жалбата на прокуратурата срещу освобождаването му.

Продължителното му задържане като предохранителна мярка предизвика вълна от критики в Япония и чужбина.

Гон, който оглавяваше обединението Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi), бе обвинен, че не е обявявал пълния размер на възнагражденията си с години, както и в прехвърляне на загуби от лични инвестиции на Нисан през 2008 година.

"Аз съм невинен и напълно решен да се защитя енергично в справедлив процес срещу тези незаслужени и необосновани обвинения", заяви 64-годишният бизнесмен в изявление преди ден, когато на третия път внасяне на искането съдът го пусна под солидната парична гаранция.

Строгите условия на пускането му под гаранция включват ограничения къде може да живее в Япония, забрана за пътувания в чужбина, ограничения върху използването на мобилния му телефон и мерки, които трябва да предотвратят възможността за подправяне на доказателства. На входа на дома му ще бъде инсталирана камера.

На Гон се разрешава да използва компютър в офиса на адвоката му денем през работните дни. Забранено му е да се свързва с изпълнителни директори на "Нисан" и служители, които може да са свързани с обвиненията.

Гон, който изправи на крака "Нисан", след като компанията достигна ръба на фалита през 1999 година, може, с разрешение на съда, да присъства на заседания на управителния съвет на компанията, където остава директор.

"Нисан" и "Мицубиши" освободиха бизнесмена от председателските му постове, след като той бе арестуван на 19 ноември. Той се оттегли като председател и главен изпълнителен директор на "Рено" в края на януари.

"Нисан" ще проведе извънредно събрание на акционерите на 8 април, за да отстрани Гон от управителния съвет и да приеме за член новия председател на "Рено" Жан-Доминик Сенар.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят