Карлос Пучдемон се върна в Белгия

Карлос Пучдемон се върна в Белгия

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон се върна в Белгия, където живее в доброволно изгнание заради проблемите с испанското правосъдие след опита за обявяване на независимост на областта миналата година, съобщиха световните агенции, цитирани от БНР.

Той беше арестуван преди четири месеца в Германия по искане на Испания. Впоследствие Мадрид отмени заповедта, тъй като при екстрадиране би отпаднало обвинението за бунт и противодържавна дейност. Ако Пучдемон се върне в Испания, той може да бъде арестуван и съден.

В белгийската столица Пучдемон беше посрещнат от сегашния каталунски лидер Ким Тора. Той също заяви пред централните испански власти, че ще отстоява на правото на самоопределение на Каталуния.

Пучдемон заяви, че очаква от новия испански премиер да предложи решение по каталунския проблем след подкрепата, която получи от националистите в испанския парламент, за да застане на поста:"Това не е празен чек, не само за Санчес, за никой друг премиер. Всички - и политиците, и обществото, очакваме предложението на   Педро Санчес за решаване на един политически проблем, който той призна. Искаме да знаем какъв ще бъде отговорът на въпроса за самоопределението на Каталуния".

Споделяне

Още от Свят