Карлос Слим ще придобие 21% от собственика на "Мобилтел"

Карлос Слим

Американската компания America Movil SAB придобива 21% от дяловете в най-голямата австрийска телекомуникационна компания "Телеком Аустрия" (Telekom Austria AG), която е собственик и на българския мобилен оператор "Мобилтел", предаде агенция "Блумбърг", цитирана от Инвестор.бг.

Продавач е частният инвеститор Рони Печик, който заедно с египетския си партньор Нагиб Сауирис държеше 21% в Telekom Austria.

Контролираният от мексиканския милиардер Карлос Слим американски концерн придоби 5% от телекома в петък, а останалите 16% ще бъдат придобити през годината, след като надзорните органи дадат разрешение за сделката, се казва в съобщение на America Movil до мексиканския борсов регулатор. С купуването на петпроцентния дял America Movil държи вече 6.7 на сто от Telekom Austria.

America Movil не предостави финансови данни за сделката. Акциите на Telekom Austria на Виенската борса в четвъртък поскъпнаха с 1.8% до 8.036 евро. От началото на годината обаче акциите загубиха около 13% от стойността си. Борсовата стойност на компанията е 3.56 млрд. евро, напомня "Блумбърг".

В съобщение America Movil подчертава, че "с днешната сделка става дългосрочен стратегически партньор на Telekom Austria и създава атрактивно присъствие в Средна и Източна Европа". America Movil очаква "да създаде конструктивна връзка“ с останалите акционери и е оптимист за бъдещето на дружеството. Рони Печик ще остане вицепрезидент на Надзорния съвет на компанията.

За възможно влизане на Слим на европейския пазар преди близо месец писа австрийското списание Format, напомня Инвестор.бг. Според материала обаче пакетът с акции може да се продаде само с голяма загуба, затова и според изданието подобна сделка може да отнеме до две години. До този момент като главен заинтересован за влизане в Telekom Austria се считаше норвежкият концерн Telenor.

Най-голям акционер в бившата държавна компания е държавното дружество Österreichische Industrieholding AG (ÖIAG).

Telekom Austria оперира в Австрия, Словения, Хърватска, Македония, България и Беларус. Както през миналата година, и през това тримесечие компанията трябваше да се примири с масивна загуба заради хиперинфлацията в Беларус, като резултатът в страната натовари общите оперативни резултати с 38 млн. евро.

За текущата година концернът продължава да очаква спад на приходите до 4.4 млрд. евро след 4.5 евро година по-рано, и печалба преди данъци и такси от около 1.5 млрд. евро.

America Movil е най-големият мобилен оператор в Северна и Южна Америка и е представен в 18 държави в Латинска Америка, Карибите и САЩ, в сферата на фиксираните и мобилните телефони и интернет.

Слим се обръща към Европа, след като растежът на нови абонати на пазари като Бразилия и Мексико се забавя. През миналия месец синът на Слим – Карлос Слим Домит, който е съпредседател на America Movil, заяви, че мексиканският милиардер вижда в дълговата криза в Европа "добър момент" за прилагане на стратегията си за инвестиране в лоши времена.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?