Карлово остава без родилно отделение заради липса на лекари

Карлово остава без родилно отделение заради липса на лекари

Има опасност АГ отделението в Карлово да бъде закрито. Въпреки че в града се раждат около 350 деца годишно, болницата е със спряно финансиране от здравната каса. Медиците в отделението коментираха пред бТВ, че оборудването е толкова старо, че е достойно за музейни експонати, като дадоха пример с гинекологичния стол – той е на 40 години.

Последното бебе родено в Карлово се казва Мартин, а вероятно ще остане и последното в историята. Най-близкото родилно е в Пловдив – на 60 км. Майката на Мартин споделя, че раждането е започнало през нощта и ако е трябвало да отиде до Пловдив, може би е щяло да има усложнение.

Д-р Цветан Петров е единствениятанестезиолог в родилното отделение на Карлово. За да има АГ-отделение обаче трябват поне двама, а заради липсата здаравната каса спира финансирането.

Друг желаещ да работи като анестезиолог при тези условия няма.

Стартовата заплата за позицията, от която зависи ще има ли родилно в радиус от 60 км, е 1000-1500 лева. В чужбина условията са в пъти по-добри. Единственият анестезиолог е на мнение, че не само заплащането, но и грижата за сградата, средата и оборудването отблъскват младите.

Според кмета и зам.-кмета зад решението стоят икономически интереси на частни клиники в Пловдив. Община Карлово обжалва заповедта на здравната каса и чака решението на административния съд. Това решение, ще определи дали в Карлово ще се раждат деца или не. 

Споделяне

Още по темата

Още от България