Карлово прие столичния боклук

Карлово прие столичния боклук

Общинският съвет в Карлово прие предложението на правителството за еднократно депониране на 80 000 тона от софийските отпадъци в депото за твърди битови отпадъци край града. Десетките граждани, излезли да протестират на градския площад срещу това решение, бяха охранявани от двайсетина тежковъоръжени полицаи.

Решението, гласувано с 24 на 8 гласа, поставя две условия. Първото е Министерският съвет да преведе по сметките на община обещаните 17 милиона лева за финансиране на инфраструктурни проекти, а второто е Столичният общински съвет (СОС) да потвърди със свое решение за извозването на боклука.

До това решение се стигна след многократните настоявания на столичния кмет Бойко Борисов правителството да се намеси при решаването на кризата с боклука в София. От изявление на премиера Станишев преди десетина дни стана известно, че кабинетът води преговори за софийския боклук с Карлово и Пловдив. На двете общини бе обещано финансиране на инфраструктурни проекти, ако приемат част от балираните отпадъци, за които на столичните площадки вече няма място.

Кметът на града Емил Кабаиванов веднага извади 12 проекта и поиска те да бъдат финансирани.

Карловските общинари решиха във вторник да създадат комисия, която да  контролира депонирането на столичния боклук. По първоначални изчисления извозването на балите, ако въобще започне, ще продължи между 4 и 6 месеца.

Обещаните 17 млн. лева ще отидат за газификацията на Карлово, подмяна на половината от пътните настилки, на магистрален водопровод, изграждане на канализация в селата Дъбене и Розино и довършване на пречиствателната станция. Преди ден кметът се похвали, че Карлово ще получи допълнителното финансиране, равняващо се на целия му годишен бюджет, дори ако Столична община откаже депонирането на боклука.

Кметът Кабаиванов подчерта, че според експертните оценки еднократното депониране на софийския боклук ще отнеме 5% от оставащия капацитет на сметището. Междувременно съветниците отхвърлиха с мнозинство предложението за провеждане на референдум по въпроса, внесено от представител на НДСВ и подписано от 11 негови колеги от други политически сили.

Въпреки, че от началото мандата си столичния кмет Бойко Борисов повтаря, че е готов да извози боклука и до морето, стига някой да е съгласен да го приеме, положителните сигнали от Карлово неочаквано доведоха до ревизия на неговата позиция.

Преди Карлово да приеме правителствената оферта, той обясни, че 10-те милиона лева, които ще струва извозването на балите на 150 км, са твърде много за Столична община и тя не може да си го позволи. Нееднократно обаче самият той е преговарял с Пловдив за същото, а разстоянието до там е само с 20 км по-малко.

Въпреки това становище, зам.-кметът по финансите на София Минко Герджиков обяви, че до края на година ще бъде акумулирани над 25 милиона лева излишъци от събрана такса смет и София може да си позволи този ход.

Погледнато сумарно обаче, въпросните 80 000 тона боклук ще излязат “златни” на столичани. Тяхното балиране струва около 5 милиона лева, а ако към това се прибавят и 10 милиона лева за превоз до Карлово, ще се изхарчи близо 1/4 бюджета на София за дейности по чистота. В същото време това количество бали се генерира в София за по-малко от три месеца.

Дори тези бали да бъдат извозени, край София ще остане над 260 000 тона балиран боклук.

Поради тази причина от Столична община започна проучвания за ново разширение с 10 дка на площадката за съхранение на балите край Кремиковци. В момента там има 214 000 тона с боклук.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?