Карлово заложи на голф комплекс за развитието на царския град Баня

Карлово заложи на голф комплекс за развитието на царския град Баня

Общинският съвет в Карлово предпочете проекта на “Баня Голф енд СПА ризорт” за бизнес развитието на царския град, стана ясно от извънредната сесия на местния парламент във вторник. Решението е общината да апортира в смесено дружество с частната фирма спортната база, парка на град Баня, както и земеделски земи над 1100 дка в землището на Баня и село Соколица. Върху тях ще се изградят голф игрище, модерен спортно-развлекателен център и СПА център.

На заседанието си общинските съветници изслушаха инвеститорските намерения относно Баня. “Баня Голф енд СПА ризорт” е регистрирана в София и в нея участват трима съдружника – Ивелина Асенова с 50 на сто от акциите на дружеството и Христо Андреев и Руни Шаранков, които си разделят поравно останалите акции. Общината ще получи 34 на сто от дяловете на бъдещото смесено дружество. Апортираните имоти се оценяват на около 12 млн.лв. Частната фирма ще получи 66 процента от бъдещото дружество, което ще реализира проекта, оценяван предварително на около 60 млн.евро.

В своеобразната инвестиционна надпревара за Баня, по-известна като родното място на Симеон Сакскобургготски, участва и дружеството “Роуз валей инвестмънд”, дъщерна компания на “Сигма кепитал”, управлявана от Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев.  Според Румен Христов, представител на “Роуз валей инвестмънд”, тяхната инвестиция се оценява на около 120 млн.евро, а ако теренът позволява, може да се вложат и повече.

Жителите на Баня не бяха доволни от решението на местния парламент. Те поискаха да се изчака с решението до приключване на общинските избори. “Не смятам, че трябва да се чака повече. Чакахме 20 години”, коментира пред БНР кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Кметицата на Баня Петя Найденова само сподели, че се радва искрено на това, че в града ще има вложения и се надява инвеститорът да спази обещанието си.

Според кмета Кабаиванов, общината се е пазила от инвестиции “на парче”, за да не се застрои селището, както това се случи с Банско. Той каза, че ако решението за тези проекти бъде забавено, следващата 2008 година ще е изгубена за инвестиции. Караиванов уточни, че частната компания е представила референции от швейцарска банка, ПИБ, “Болкан холидейз” и още едно инвестиционно дружество.

След сесията стана ясно още, че инициативен комитет от известни личности ще проследят какво точно ще се случи с инвестицията. В него влизат шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров, издателят Иван Гранитски, журналистът Николай Бареков и членът на Съвета за електронни медии Мая Вапцарова.

На пръв поглед прави впечатление, че проектът на “Баня Голф енд СПА ризорт” се намира в непосредствена близост до имота на Симеон Сакскобурготски. През 2004 година областният управител на Пловдив Гьока Хаджипетров върна на бившия премиер дворец с парк в Баня. Той се намира на входа на селището в непосредствената близост до главния път, който свързва Пловдив с Карлово. В посока към Карлово по протежението на пътя е и землището на село Соколица.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?