"Карлсберг" разработва бирена екобутилка от дървени влакна

В проекта участват още "Кока Кола", "Абсолют" и "Лореал"

"Карлсберг" разработва бирена екобутилка от дървени влакна

Датският пивоварен концерн "Карслберг" е на път да създаде първата в света "хартиена" бутилка за бира. Тя ще е изработена от дървесни влакна чрез метод на устойчиво извличане, създадена изцяло на биологична основа и напълно рециклируема, съобщиха от компанията.

"Карлсберг" представи двата нови прототипа на екобутилката на събитие в Копенхаген.

Новата екобутилка има вътрешна преграда, която да позволява съхранението на бира. Единият прототип има тънка рециклируема преграда от PET фолио, а другият – 100% биобазирана преграда от PEF фолио. Тези прототипи ще бъдат използвани за тестване на бариерната технология в опитите на "Карлсберг" да създаде изцяло разградима биобутилка без полимери.

Глобалните компании "Кока Кола" (Coca-Cola), "Абсолют" (Absolut) и "Лореал" (L’Oréal) също ще се включат в проекта, като формират "Общност на хартиените бутилки" в сътрудничество с Pabocco, който е водещ производител на хартиени опаковки.

Общността обединява световни компании и експерти с визията за подобряване на устойчивите опаковки и тяхното рециклиране. Те си поставят за цел да предлагат високакачествени продукти, като същевременно намалят въздействието им върху околната среда.

Фокусът на "Карлсберг" върху иновациите не е нов. През 2018 г. датската пивоварна лансира редица подобрения, сред които по-екологично мастило за етикети и иновативното "Snap Pack" решение, при което кеновете в мултипак опаковките се лепят, вместо да се опаковат в пластмасово фолио.

За "Карлсберг" това е поредната стъпка към създаването на устойчиви опаковки и ключов момент от програмата "Заедно към нулев отпечатък". Тя си поставя четири амбициозни цели - нулев въглероден отпечатък, нулеви отпадни води, нулева безотговорна консумация на алкохол и култура на нулеви злополуки.

"Започнахме разработването на екобутилката през 2015 г. и вече знаем, че иновациите се случват, когато всички работят за една обща цел. Радваме се, че намираме съмишленици и сред други компании. Подобни партньорства, които са обединени около желанието за създаване на устойчиви иновации, са най-добрият начин за постигане на реална промяна", коментира Мириам Шингълтън, вицепрезидент "Продуктово развитие" в "Карлсберг Груп".

"Карлсберг Груп" е една от водещите пивоварни компании в света, с голямо портфолио от бирени брандове и други напитки. Марките Carlsberg, Baltika и Tuborg са сред най-големите бирени марки на Европа. В компанията работят 42 000 души, а продуктите ѝ се продават на 150 пазара по света. В България компанията е представена чрез "Карлсберг България", която има две пивоварни в Благоевград и Шумен, произвеждащи брандовете "Пиринско" и "Шуменски".

Общността на хартиените бутилки е обединение на група от водещи компании, марки и експерти в областта на иновациите и дизайна. Мисията на общността е да допринася за формирането на устойчиво ежедневие, като създаде изцяло биоразградима и рециклируема бутилка, направена от възобновяеми влакна. Това е дългосрочен проект, ръководен от компанията за хартиени бутилки Paboco.

Споделяне

Още от Бизнес