Карнавалите в Германия под знака на терористичната заплаха

Момент от карнавала в Кьолн

Традиционните карнавали в Германия, организирани преди началото на великденските пости, тази година минават под знака на терористичната заплаха, отбелязва Франс прес.

Вчера заради съобщения за планиран атентат беше отменено карнавалното шествие в град Брауншвайг, което е най-голямото в северна Германия и се очакваше да привлече десетки хиляди зрители. Днес карнавалите в големите градове в долината на река Рейн протичат при засилени мерки за сигурност.

Двата най-големи карнавала - в Кьолн и в Дюселдорф - тази година припомнят за нападението срещу редакцията на сатиричния вестник "Шарли ебдо" и за международната кампания срещу групировката "Ислямска държава".

Две от карнавалните платформи в Кьолн бяха посветени на жертвите на нападението срещу "Шарли ебдо". На едната огромен клоун поливаше цвете с формата на голяма писалка. В подножието на карнавалната платформа имаше оставена отрязана глава на кукла-джихадист. Писалката и моливът бяха символите на протестите във Франция, организирани след нападенията на джихадистите в Париж, припомня Франс прес.

Друга карнавална платформа илюстрираше темата за свободата на словото. Но през януари организаторите се отказаха от платформа, пряко вдъхновена от карикатурите на в. "Шарли ебдо", след като някои участници в карнавала изразиха безпокойство за сигурността си.

В Дюселдорф карнавалното шествие включваше платформа с огромна имитация на първа страница на в. "Шарли ебдо", върху която пишеше "7 милиона екземпляра". Седем милиона бяха екземплярите от първия брой на в. "Шарли ебдо", отпечатани веднага след нападението срещу него на 7 януари.

Други платформи в Дюселдорф илюстрираха борбата срещу ИД и други джихадистки групировки.

Споделяне

Още от Свят