Каролев и Ал Джебури обвиниха АП за ТЕЦ-овете

Икономическият експерт на НДСВ и общински съветник в София Владимир Каролев и бившият съветник на министър Николай Василев Марио ал Джебури в понеделник обвиниха Агенцията за приватизация в необективна и тенденциозна процедура при избора на консултант за ТЕЦ-овете. Фирмите на Каролев и на брата на бившия зам.финансов министър Гати ал Джебури са били консултанти на двама от загубилите конкурса кандидати.

В конкурса участваха банките ABN AMBRO BANK N.V., Амстердам; Lazard Freres Banqe, Париж; Citigroup Global Markets Limited, Лондон; Dresdner Kleinwort Wasserstein Limited, Лондон и Credit Suisse First Boston (Europe) Limited, Лондон.

За победител, който ще консултира приватизацията на "ТЕЦ Варна", "ТЕЦ Бобов Дол" и "Топлофикация-Русе" бе избрана Credit Suisse First Boston. Предстои решението на изпълнителното ръководство на АП да бъде одобрено и от Надзорния съвет на агенцията.

Балканска консултантска компания на Владимир Каролев е участвала като консултант на Dresdner Kleinwort Wasserstein Limited, а Форин консълтант на ал Джебури - на ABN AMBRO BANK N.V., Амстердам

От изявленията на двамата стана ясно, че най-вероятно банките, които те са консултирали, няма да обжалват резултатите от конкурса. Каролев и ал Джебури щели да проверят дали те могат да обжалват в ролята им на консултанти на самите участници.

Като аргумент, че конкурсът не е обективен, Каролев заяви, че АП е приемала финансовите оферти на банките, без да са затворени в пликове. Това е предполагаема възможност за корупция, заяви Каролев.

Твърдението му бе опровергано от изпълнителния директор на АП Атанас Бангачев, който поясни, че и финансовите оферти са подадени в непрозрачни и запечатани пликове и са отворени заедно с техническите предложения на кандидатите.

Според Марио ал Джебури критериите, по които агенцията е оценявала кандидатите, са давали възможност за манипулации. Двамата с Каролев нарекоха документацията на АП за избор на консултант за ТЕЦ-овете "лошо копие" на документацията за консултант в раздържавяването на "Булгартабак". Според тях и при тази процедура не е предпочетен най-добрия кандидат.

Каролев нарече прецедент искането на АП към участниците да подобрят финансовите си параметри, което е станало след отварянето на офертите. Шефът на АП Атанас Бангачев се оправда, че предложените от банките финансови оферти за посредничество не са били сравними в първоначалните им варианти, затова се наложило да бъдат подобрени.

Според непотвърдената информация, изнесена от Владимир Каролев, избраната Credit Suisse First Boston е поискала твърдо възнаграждение от 999 999 евро и комисионна от 2.15% при успех на сделките.

Citigroup Global Markets Limited е поискала 1.5 % от продажната цена, като Каролев не уточни размера на твърдото възнаграждение.

Консултираната от него компания Dresdner Kleinwort Wasserstein Limited, Лондон е поискала 1.39% от продажната цена и твърдо възнаграждение от 675 000 евро.

ABN AMBRO BANK N.V., Амстердам е поискала 1.2 % от продажбата цена и 450 хил. евро твърда комисионна.

Lazard Freres Banque, Париж са поискали 0.9 % при успешна продажба на ТЕЦ-овете и 1.6 млн. евро за покриване на разходите.

Ако АП наистина избере банката Credit Suisse First Boston, държавата ще плати между 3 и 5 милиона повече, обобщиха Каролев и ал Джебури.

Двамата поискаха агенцията публично да обяви финансовите предложения на всички участници, както и независим екип от експерти да направи преглед на техническите предложения.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?