Каролев и кметът на Банско в схватка с екозащитници

Ангелкова обяви лифтовете за най-зеления вид туризъм

Изненадващ флашмоб на трима природозащитници по време на дискусия за развитието на туризма изкара от нерви съветника на министъра на икономиката Божидар Лукарски – Владимир Каролев, и кмета на Банско Георги Икономов. Двамата буквално нападнаха мъжа и двете момичета, които издигнаха плакати срещу презастрояването на планинските курорти и за опазването на природата. Докато траеше разправията, водещата на дискусията нервно се опитваше да надвика протестиращите, спортният министър Красен Кралев явно се забавляваше, а министърът на туризма Николина Ангелкова изглеждаше притеснена.

Каролев и Икономов започнаха да мачкат плакатите на екозащитниците, да ги блъскат и овикват, докато се намеси охраната и изведе протестиращите, а министерският съветник продължи да се разправя с тях.

Екшънът се разигра ден, след като управляващите партии решиха по време на Съвет на развитие да придвижат подписването на анекси към концесионния договор за ползване на терени от Националния парк "Пирин" за ски съоръженията в Банско, с които ще се вдигне плащаната от "Юлен" концесионна такса на държавата. Инвеститорът обаче ще получи правото да ползва допълнителни защитени територии и да строи като му бъдат опростени предишни нарушения. Преподписването на концесионния договор ще развърже ръцете на "Юлен да реализира инвестиционния си проект за изграждане на нов кабинков лифт в Банско.

"Винаги сме казвали, че лифтовете са най-зеленият вид туризъм", беше отговорът на министъра на туризма Николина Ангелкова по повод разправията, белязала и откриването на изложението "Ваканция & СПА ЕКСПО".

"Не знам защо, като споменем думата "лифт”, ставаме свидетели на такива циркове", посочи след извеждането на нахлулите природозащитници Ангелкова. Според нея, със сигурност трябва да се изградят още лифтове както на Витоша, така и в Банско, Боровец и Пампорово. "Това не трябва да става безразборно, а да става съобразно екологичното законодателство и спазването на всички параметри.", посочи тя.

"Факт е, че България трябва да развива туризма си и ние трябва да създадем условията за това. Не прави чест на неправителствените организации да се държат по този начин", заяви министърът, която неведнъж е декларирала подкрепата си за втори лифт в Банско и допълнителното разширяване на курорта.

"Всички твърдим, че туризмът е един от основните сектори, имаме потенциал, но се вижда, че не всички искамe", каза още Ангелкова. "Не знам колко е екологично да се качваш в планината с кола и автобуси, може би зелените организации знаят", нападна тя протестиращите срещу построяването на нов лифт в Банско.

При самото откриване на изложението Ангелкова заяви, че за първи път в историята на туризма прехвърляме психологическата граница на приходи от над 1 млрд. лв. през миналата година. Тя засипа присъстващите с оптимистична статистика за посрещнати над 7 млн. чуждестранни туристи, които са реализирали над 21 млн. нощувки.

По думите ѝ, предварителните прогнози сочат ръст на туризма у нас с положителни сигнали от важни пазари като Великобритания, Полша, Германия. Оптимистични са и новините от Русия, от където може да се надяваме на ръст от около 20-30% през това лято.

Данните от големите туроператори за предстоящия туристически сезон също били добри, според Ангелкова. “ТУИ вече обявиха 40% ръст на записванията на пазар България, а от Томас Кук - 50% увеличение, като тези два големи туроператори посочват страната ни като една от най-желаните дестинации за техните клиенти, каза още тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България