Каролев призна, че в казармата сътрудничил на ДС

Каролев призна, че в казармата сътрудничил на ДС

Общинският съветник на НДСВ в Столичния общински съвет и активист в НДСВ Владимир Каролев е бил свързан с военното контраразузнаване (ВКР) преди 1989 г. Това разкри самият той в понеделник пред бТВ. Преди да се отдели и да премине към Министерството на отбраната след 1990 г., военното контраразузнаване е било в системата на Държавна сигурност – Трето управление.

Пред бТВ Каролев обясни, че е оказвал сътрудничество на ДС, само докато е бил на наборна служба в казармата. По думите му след това му било предложено да продължи да сътрудничи на тайните служби, но той отказал.

“Според мен тази тема е единствено важна, ако някой, който е бил агент на Държавна сигурност, е навредил на някой друг. Иначе въобще никакво значение няма през 2007 година, дали някой е бил агент на ДС или на военното контраразузнаване по времето на Тодор Живков, ако това, което той е правел, не е навредило на никой друг”, обясни финансовият експерт и активен деец на НДСВ от основаването на партията до днес.

В медиите се бе приплъзнала информация, че въпреки партийната си усърдност Каролев не е влязъл в листите на НДСВ за парламентарните избори през 2001 година, защото е имал картонче за оказвано сътрудничество с ДС.

В своето откровение пред бТВ, Каролев добави, че свързването му с ВКР не му е донесло “абсолютно никакви облаги”. Малко по-късно обаче той добави, че е имал роднина, който му е помогнал да влезе на “по-добро място в казармата”. Това е било секретното военно поделение в Мусачево. По думите на Каролев “по-доброто място” се изразявало в отбиване на наборната служба на място, което е по-близо до София и отпуските са повече.

Споделяне

Още от България