Карта на Витоша заменя фонтана на едноименния столичен булевард

Проектът на проф. Боян Добрев ще бъде изпълнен с подова мозайка

Карта на Витоша заменя фонтана на едноименния столичен булевард

Злополучният фонтан на столичния бул. "Витоша" ще бъде заменен с карта на планината от подова мозайка.

Проектът за "зеленото сърце на София" на проф. Боян Добрев от катедра "Стенопис" на Националната художествена академия бе одобрен от общинарите, след като преди две години тя обявиха конкурс за замяна на фонтана, добил популярност сред столичани като "бидето".

"Публичното изкуство е неделима част от културата. Обичам да казвам на моите студенти, че културата е системният софтуер на едно общество. Ролята на публичното изкуство и да осмисля важни неща за нас, да ги прави ясни и да търси консенсус между всеки един от нас като не прави по-лесно да живеем заедно и да сме по-щастливи. В този смисъл, безспорно на това място трябваше да има нещо, което е свързано с Витоша. Витоша е много важен компонент от нашия град и наистина е нашето "зелено сърце", коментира пред БНР авторът на проекта.

Идеята му е на мястото на фонтана да бъде изобразена географска карта на Витоша с размери 7.50 на 7.50 метра. По думите на проф. Добрев "тя би дала възможност на хората да се разхождат по нея и да усетят по различен начин всяко едно от тези места, които знаем от поколения".

Преподавателят от НХА смята да изработи картата от гранит и цветен гранитогрес, за да издържа на времето и откривателския дух на пешеходците, решили да обиколят Златните мостове, Драгалевския манастир, Симеоново и други емблематични места от Витоша. Материалите ще бъдат с 2 см дебелина и съобразена за условията степен на устойчивост.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?