Картата за достъп до е-услуги ще струва до 25 лева

Картата за достъп до е-услуги ще струва до 25 лева

Картата за достъп до електронните услуги на държавната и общинска администрация ще струва до 25 лв. Това съобщи зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Валери Борисов. Тя представлява карта от типа на кредитните. Ще се продава заедно с електронен четец от май в офисите на “Борика-Банксервиз”.

Първоначално с нея ще могат да се ползват 50 електронни услуги на Столична община и 34 – на държавната администрация, уточни Борисов. Това са услуги като издаване справка за семейно положение, адресна регистрация, плащане на данъци, удостоверение за раждане и други.

Увеличаването на броя на електронните услуги зависи от местните власти и държавната администрация. В момента режима е препоръчителен, но се подготвят законови промени, според които това ще стане задължително, каза Борисов. Той се надява промените да станат факт до края на годината.

Първите 5000 безплатни електронни карти ще бъдат получени през март от лекари, адвокати, журналисти и студенти. С тях ще се тества как работи системата до май, от когато и останалите българи ще имат достъп до е-управление.

Картата за електронна индентификация не съдържа лични данни. Тя има уникален код за всяко едно лице, а като допълнителна защита и пин код, обясни Валери Борисов. По думите му закупуването ѝ в момента не е задължително. Водят се обаче разговори с МВР евентуално от 2016 г. личните карти да станат електронни.

Прекият ефект от използването на електронни услуги е пестенето на време и средства на хората, а косвено електронното управление се изправя срещу корупцията и фалшифицирането на документи, посочи зам.-министър Борисов. Той изчисли, че годишно икономиите от въвеждането на е-управление може да достигнат до 80 млн. лв.

Проектът за е-управление се финансиран с 12 млн. лв. по оперативна програма “Административен капацитет”. Почти е готова е и системата за електронен референдум, която ще даде възможност на гражданите и бизнеса да участват пряко при обсъждането и вземането на важни решения от държавата и общините.

”Надграждане” е ключовата дума в работата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в областта на електронното управление, каза Валери Борисов. По думите му “ако за предишните управляващи електронното управление се е свеждало до закупуване на десетки хиляди настолни компютри, лицензии за най-различни офис приложения, то за нас се състои в свързването на отделните системи в едно цяло”.

Валери Борисов увери, че всичко добро изградено от предишните по отношение на е-управление е използвано. През следващия програмен период 2014-2020 г. предстои да се направи надграждане на постигнатото досега като се добави е-здравеопазване, е-правосъдие, е-образование и т.н.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес