Картбланш за извънсъдебна сделка с EVN за енергото в Слънчев бряг

Картбланш за извънсъдебна сделка с EVN за енергото в Слънчев бряг

Австрийската компания EVN може най-сетне да прибави към активите си в България и "Електроразпределение-Слънчев бряг", като се очаква това да стане в скоро време, но може и да отнеме повече от две седмици.

Финализирането на една от най-дълго проточилите се приватизационни сделки, която в последната година е заседнала в Парижкия арбитражен съд, става възможно след като в четвъртък правителството одобри предложението Агенцията за приватизация и  Агенцията за следприватизационнен контрол да сключат извънсъдебна спогодба с EVN.

Споразумението трябва да уреди прехвърлянето на енергийните активи, принадлежащи на туристическото държавно-частно дружество "Слънчев бряг", на австрийската компания, която спечели в края на 2004 г. конкурса за приватизацията на 67 процента от електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора. Към тях бе прибавена опцията за придобиване на ЕРП-"Слънчев бряг" срещу 25 млн. лв., като неустойката за държавата при нереализиране на сделката е 27 млн. евро.

Проваляното на няколко пъти прехвърляне на акциите на енергото на австрийците заради спорове за цената им между акционерите в туристическото дружество “Слънчев бряг” АД, в чиито активи е ЕРП-о, принуди EVN да заведе арбитражно дело срещу България за неизпълнение на ангажиментите ѝ. Междувременно общото събрание на “Слънчев бряг” най-сетне се разбра за стойността на ЕРП-то, която бе оценена на 38,86 млн. лв.

Когато се тръгна към извънсъдебно споразумение, директорът на Агенцията за приватизация Тодор Николов каза, че ще се търси възможност  разликата между двете цени да се поеме от доверителната сметка, разкрита от австрийците по договора за ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора. Ескроу сметката възлиза на 20 на сто от стойността на приватизационния договор в размер на 271 млн. евро.

"На базата на това първоначално предложение ще се търси по-детайлно и по-различно споразумение", обяснипред Mediapool Тодор Николов. Той уточни, че бъдещото споразумение няма да има характер на приватизационен договор, а ще е извънсъдебна сделка.

Одобрението на правителството на параметрите, при което ще се сключи споразумението с EVN, е важна стъпка към финалната фаза на преговорите с тях и е възможност за крайна сделка, допълни Нниколов. Той не се ангажира със срок, в който може да се подпише извънсъдебната сделка, катопосочи, че тяможе да продължи иповече от две седмици.

Споделяне

Още от Бизнес