Картбланш за най-високата сграда от 215 м в София

Столичните съветници разрешиха вдигането на небостъргач край мол "Парадайз"

Така ще изглежда небостъргачът край мол "Парадайз"

Столичният общински съвет даде зелена светлина за изграждането на най-високата сграда в София "Парадайз тауър", която ще има пешеходна връзка с едноимения търговски център в съседство. Инвеститор в обекта е дружеството "Магна МК", което е собственост на грузинци.

Въпреки че срещу вдигането на огромния небостъргач на 55 етажа с височина от 215 метра имаше обществено недоволство от живеещи в района, заради закриване на Витоша, решението успя да мине с гласовете на ГЕРБ. Недостигащите два гласа бяха дадени от строителния предприемач Николай Пехливанов от "Атака" и от Карлос Контрейра (ВМРО), който беше ползван и за прокарването на скандалното решение за даването на концесия на 16 автобусни линии.

Проектът за изграждането на небостъргача е дело на архитектурното бюро "Проарх", в което акции има предишният главен архитект на София Петър Диков. Именно по негово време беше даден ход на изграждането на сградата.

Тъй като теренът не позволяваше такова високо застрояване, защото е разположен между три улици, беше необходимо общинските съветници да разрешат промяна на регулацията на имота. Предложението беше внесено за разглеждане в СОС още преди изборите, но беше изтеглено след тях заради общественото недоволство.

На сесията в четвъртък то остана в миманса и беше разгледано след шумния дебат по референдума за налагане на мораториум за застрояването на район "Младост", който беше отхвърлен от общинските съветници след тричасови дебати.

Главният архитект на София: Първата преписка, предложена ми за подпис

Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че проектът за "Парадайз тауър" е бил един от първите, които са ми били поднесени за издаване на разрешение за строеж още в първия му работен ден.

Той е имал среща с инвеститора, за да му обясни, че градоустройството е одобрено извън правилата на Закона за устройство на застрояването на Столична община (ЗУЗСО). Според тази норма одобрението на подобни проекти идва след изработването на работен устройствен план.

"В тази връзка отмених градоустройството, одобрено от арх. Диков, и направихме няколко експертни съвета, в които инвеститорът направи транспортен анализ и няколко погледа на сградата от различни гледни точки", каза Здравков.

Според него са спазени "всички законови изисквания", за да бъде построен небостъргачът. "Смятам, че ролята на главния архитект не е да разсъждава върху целесъобразност. Смятам, че общинският съвет е органът, който може вземе това решение", заяви столичният архитект.

"Нали не става дума за някоя Годзила, която да скрие цяла Витоша"

Срещу строителството на небостъргача се обявиха Иво Божков от ДСБ и Войслав Тодоров от "Нормална държава". Интересът на инвеститора бранеха Николай Пехливанов от "Атака" и Орлин Алексиев от ГЕРБ.

"Допреди малко ни замазвахте очите с визия за София, с това как ще променяме Общия устройствен план на столицата, как ще запазваме зелените площи. Миналата седмица ни замазвахте очите как каним архитекти от Дания, които да ни обясняват как трябва София да стане зелена", обърна Тодоров към ГЕРБ.

Той припомни как "същите тези архитекти обясниха как високите сгради в южната част на града скриват гледката към Витоша и по този начин влошават качеството на публичните пространства в целия град".  Според Тодоров това ще има трайни последици за цяла София.

"Никога не съм се изказвал по архитектурни теми, защото не разбирам, но нали не става дума за някоя Годзила, която да скрие цяла Витоша", защити инвеститорите Орлин Алексиев от ГЕРБ.

"Аз това не си го представям. Колко е голяма тази сграда, че да скрие цяла Витоша? Не мисля, че трябва да спираме инвеститорите, когато нещо е законно", допълни Алексиев, който е шеф на комисията по финанси и бюджет в СОС.

Проектът не е представян публично

Проектът за "Парадйз тауър" не е представян публично от инвеститорите. Обсъждан е само по експертен съвет по устройство на територията към направление "Архитектура и градоустройство".

Инвеститор е дружеството "Магна МК", чиито крайни собственици са Кетеван Коблианидзе и Нана Адамишвили, които са грузинци. Техните родители са част от собствениците на базар "Илиянци" и "Парадайз мол".

"Парадайз тауър"  ще се строи на терен между бул. "Тодор Каблешков", бул. "Черни връх", ул. "Емилиан Станев" и ул. "Ген. Иван Колев". Предвидена е и топла връзка с търговския център и станцията на метрото "Витоша".

Кулата е проектирана на 55 етажа с височина от 215 метра. Гледката към планината Витоша няма да е затруднена – това е уверила арх. Мая Йовчева при представянето на проекта пред експертния съвет.

Плановете на инвеститорите били сградата да е готова до 2022 г. На партерните етажи е обособена търговска зона. Останалите ще са офиси, жилища и хотел.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес