Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Картбланш за нов лифт на Банско срещу двойна концесионна такса

Според екозащитници това е параван за строеж на голяма нова ски зона

14 коментара
Картбланш за нов лифт на Банско срещу двойна концесионна такса

Правителството ще даде картбланш за изграждането на втори кабинков лифт в Банско, но концесионерът на ски зоната "Юлен" АД ще трябва да плаща двойно по-високи такси за ползването на част от защитена територия, попадаща в Националния парк "Пирин". Инвестиционното решение за ново ски съоръжение обаче ще мине задължителна оценка за въздействие върху околната среда и за съвместимост със защитената територия, както и обществено обсъждане, а в парка няма да бъде разрешавано никакво строителство на хотели.

Това съобщиха вицепремиерът по икономическите въпроси Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов пред журналисти след работна среща в Министерския съвет с представители на 35 институции и неправителствени организации.

Инвеститорът вече трябвало да започне да си връща парите

"Това са прекалено дълго отлагани решения на проблемите. Ако се помотаме още малко, на този концесионер може да му мине меракът за нов лифт", аргументира решението Валери Симеонов. По думите му от времето на сключването на концесионния договор за ползване на защитени територии от парка инвеститорът бил открил много повече от обещаните работни места и вложил много повече от планираните инвестиции, "които вече трябва да започне да си връща".

Димов съобщи, че в най-скоро време ще започне процедурата по съгласуване и внасяне за одобрение в Министерския съвет на промяната на концесионния договор с "Юлен", за която се говори от първия кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов, когато през юни 2011 г. бе открито, че концесионерът ползва по-голяма от разрешената му площ от парка. Последваха редица анализи, от които стана ясно, че има различни тълкувания за записаните в концесионния договор и плана за управление на общината граници на ползваната територия.

Така през 2015 г. бе предложена промяна на договора с "Юлен", който на практика бе индулгенция за извършените нарушения, позволяваше разширяване на територията за строеж на ски съоръжения и също предвиждаше повишаване на дължимите от тях такси за ползване на терена.

Повече от две години темата бе държана на трупчета, като паралелно назряха скандали с неодобрявания от екоорганизации нов план за управление на парка "Пирин", който според тях разрешава извършването на сеч и строежи в защитената територия.

Симеонов обаче заяви, че присъстващите на срещата екоорганизации изразили единствено притеснения от евентуалното изсичане на дървета, което може да причини наводнения в регион. След спорове и въпроси, на които до седмица община Банско и концесионера трябва да дадат отговори, било постигнато общо становище, че не може да се продължава с опашките пред сегашния лифт.

Промененият договор ще изправя стари грешки

Нено Димов посочи, че промяната на концесионния договор с "Юлен" е необходима, за да се изправят спорни текстове, вписани в него преди държавата ни да има опит в концесионирането, и за да се приложат в него новите изисквания за концесиите.

В момента в парламента се разглежда нов Закон за концесиите и вероятно ще се изчака неговото приемане.

Екоминистърът отбеляза още, че в сегашния договор с "Юлен" не са предвидени санкции, които държавата да може да налага при нарушения на екологичното законодателство, но с промените такива ще се заложат. Той не се ангажира със срок, в който да се подпишат анексите към концесионния договор, а относно новия план за управление на парк "Пирин", изработен с европари от свързвана с "Юлен" фирма, припомни, че все още има съдебни спорове около него. Става въпрос за редица хаотични решения от началото на 2017 г., взети от служебния екоминистър Ирина Костова, свързани с необходимостта от екооценка на плана за управление на "Пирин", които са в различна фаза на разглеждане и съдебно произнасяне.

Само нови ски съоръжения в парка, без хотели

"Два пъти по-големи приходи и разрешаване на нови ски съоръжения – лифтове, влекове, писти, ще предвижда промененият концесионен договор", заяви Валери Симеонов, който отдавна е поддръжник на втория кабинков лифт. Той изрично отбеляза, че това няма да означава строежи на нови хотели и определи настоящата леглова база в курорта Банско като напълно достатъчна.

"На територията на концесията  няма да има никакви хотели, няма нужда от такива. Проблемът не е с местата за настаняване, а с опашките на лифта", каза вицепремиерът.

"Сега туристите трябва да се качват с коли и маршрутки. Това руши инфраструктурата и причинява повече щети на околната среда от един нов лифт", посочи още той. Същото теза застъпи и Нено Димов, която смята, че е "по-добре да има втори кабинков лифт, отколкото върволица от коли (към ски пистите), които в момента причиняват повече вреди на околната среда, отколкото един електрически транспорт като лифта".

Не сме в казармата под строй и час да качваме туристите

Относно тезата на екоорганизации, че проблемът с опашките на лифта на Банско могат да се решат с оптимизирано работно време и прибавяне на още кабинки, Симеонов каза, че "не може да се удължава работното време на лифта". "Ако бяхме казарма, щяхме да решим проблеми с организирането на смени – ти ще си от 6:30 часа, ти застъпваш в 12 и т.н. Строй се преброй си. Но туристите си пият кафето и отиват на лифта в 8:30 – 9 часа и става струпването. Само нов лифт може да реши проблема", заяви Симеонов. Според него увеличаването на броя кабинки, които да поемат повече туристи, означава на практика строителство на нов лифт на мястото на стария.

Нино Димов на няколко пъти подчерта, че промяната на концесионния договор с "Юлен" и разрешаването на нови ски съоръжения не означава одобряване на конкретен проект, а само принципно съгласие. "Към момента няма инвестиционно решение за втори лифт, когато такова бъде внесено, то ще подлежи на оценка за въздействието му върху околната среда за съвместимост със защитите в парка и ще има обществено обсъждане", обясни екоминистърът. Той отбеляза още, че проблем на досегашния контракт е, че е базиран на Закона за подземните богатства, което не трябва да е така, а да е по регламентите на Закона за концесиите.

Според последните официални данни на МОСВ от 2005 г. до 2015 г. "Юлен" е платила общо 2.35 млн. лв. концесионни такси, които през годините са с различен размер. Каква ще е новата методика за изчисляването на възнаграждението предстои да се разбере, както колко време ще отнеме договарянето на промените в контракта и одобряването на плана за управление на парк "Пирин".

Екоорганизациите: Имитация на загриженост и параван за нова ски зона

Макар представителите на правителството да твърдят, че имат одобрението на екоорганизациите за "решаване на проблема със струпването на хора на сегашния лифт", което според Симеонов и Димов единствено може да стане с ново ски съоръжение, природозащитниците отричат това да е така.

Още преди изявленията на Симеонов и Димов, от екокоалицията "За да остане природа в България“ предупредиха, че зад мотива за втори кобинков лифт се крие планирането на нова много по-голяма ски зона и изсичане на вековни гори, което пък ще бъде разрешено от новия проектоплан за управление на "Пирин".
 
Природозащитниците се позовават на доклад, изготвен от Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN), за състоянието на обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО, сред които е и паркът "Пирин".

В съобщението на "За да остане природа..." се посочва, че докладът в частта му за "Пирин" твърди, че състоянието на парка предизвиква "сериозно безпокойство“, което е една стъпка преди крайната – "критично“. Като причина за това са описани заплахите от плана за разширяването на ски зоните в Национален парк Пирин от Предела през Банско до Добринище, особено в контекста на променящия се климат, както и от планираното увеличение на сечта.

Природозащитниците предупреждават, че искането за втори кабинков лифт "е само параван за разширяването на ски зоната, така че тя да обедини планираната, но никога неразрешена ски зона Кулиното на Предела над Разлог, с разширението на ски зона Банско и на пистите над Добринище".
 
"В същото време в момента се разработва нов общ устройствен план на град Банско. В него втора кабинка въобще не е предвидена, а това е законовият начин да се предприемат първи стъпки към евентуалното нейно строителство", отбелязват от екокоалицията и определят срещата, свикана в понеделник от Симеонов, като имитация на загриженост за Национален парк "Пирин".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Stixxx
  #14

  Зелените пак се правят на големи разбирачи, а пак става въпрос за пари.

 2. boriana
  #13

  Продадоха ли се или бяха купени еколозите. И за кои точно еколози става дума- верните на правителствената линия или онези които организираха протестите с-у унищожението на Витоша и Пирин.

 3. Коментарът е изтрит в 17:36 на 25 март 2020 от автора.
  #12
 4. Горскио, Не сме редовно на едно мнение, но абсолютно подкрепям коментарите ти тази вечер.

 5. Горскио
  #10

  Боко на бооклука

 6. Горскио
  #9

  Преди7-8 години мутрата Боко все пак беше алтернатива на комунистите - Дянков вършеше нещо, а и Цецо излови няколко банди като вътрешен министър. За жалост вече дебеелакът от Банка се е оял, а и няма сили и желание да устои на мераците за Белене, тройния шлем и т.н. поомии. Т.е. вече Боко с нищо не е по-добър от комунистите. Деебела ояла се мутра

 7. Горскио
  #8

  Май Валери Симеонов е забравил какво му се случи на авера му Боко преди 5-6 години, когато пак беше решил да прецака природните резервати в Рила и Витоша. Псевдо "патриотът" ако не си спомня, то аз си спомням - бях на Орлов мост. И този път ще изметем мутрата завинаги, па ако ще и Корна да го замести

 8. Горскио
  #7

  Какво значи двойна концесионна такса. В момента Цеко плаща неколкостотин хиляди за концесиите на Банско и Витоша - жълти стотинки

 9. Горскио
  #6

  Ами хайде да се помотаме още малко, та да му мине мерака на Цеко

 10. TO
  #5

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.