Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Картбланш за скоростно ски строителство в Банско

В плана няма керемиди, няма тухли, няма хотели, всичко ще подлежи на оценки, заяви Борисов

41 коментара
Картбланш за скоростно ски строителство в Банско

Правителството даде зелена светлина за скоростно изграждане на втори кабинков лифт в Банско, след като одобри на последното си за годината заседание промените в плана за управление на националния парк "Пирин".

Актуализацията на концесионния договор с дружеството "Юлен", която трябваше да върви заедно с коригирания план за Пирин, обаче е отложена за следващата година и ще стане изцяло по изискванията на влизащия в сила от 5 януари нов Закон за концесиите.

Точката за промяната на плана бе внесена като извънредна от премиера Бойко Борисов, както той обеща на коалиционния си партньор "Обединените патриоти", след като ударно през почивните дни чиновниците в Министерството на околната среда и водите разглеждаха становища по предложената от община Банско актуализация, която да позволи на "Юлен" да прави инвестиционни предложения за нови ски строежи.

"С днешното решение категорично казваме, че това правителство е за спешно и бързо изграждане на втори лифт в Банско", заявява министър-председателят по време на обсъждането на точката, става ясно от публикуваната малко по-късно през деня стенограма на заседанието.

Борисов: В плана няма керемиди, няма тухли, няма хотели

"Планът за управление на Пирин, този план е започнат, трябва да се довърши, днес ние го довършваме. В този план няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било", заявява Борисов.

"И специално тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия. Сиреч, не може да се направи една колиба, не хотел – една колиба, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство. Така че, лично аз истински се надявам и тези, които ще се радват, или тези, които мислят, че нещо нередно се прави, да се обединим върху две неща – природата, дърветата, парка Пирин – ще ги пазим така, както трябва. А в самия закон е казано, ако за лифта се отреже дърво, колко нови дървета трябва веднага да бъдат засадени. Така че, и това е отрегулирано в закона", посочва Борисов.

Той декларира също така готовност, ако има някакви препоръки по казуса от страна на Еврокомисията, правителството да се съобрази с тях."Но от това, което предлагаме днес, няма нищо, което да застрашава околната среда", допълва той-

Решението бе определено като "стратегически важно за развитието на туризма" от вицепремиера Валери Симеонов, който миналата седмица даде да се разбере, че това може да се окаже повратна точка в отношенията между управляващата партия ГЕРБ и партньорите ѝ от "Обединените патриоти", чийто съпредседател е той.

Симеонов бе много ядосан от това, че на два пъти се отлага исканото от него решение за одобряване на плана за управление на парка и промяната в ски концесията, които ще позволят втория кабинков лифт.  

Симеонов: Ще подходим така към всички ски курорти

Сега той обяви, че премиерът е демонстрирал изключително национално отговорно поведение. "Не искам да коментирам това, което е минало. Решенията, които са взети днес, са изключително отговорни и важни“, каза Симеонов.

Той обаче не пропусна да нападне противниците на втория кабинков лифт. "Всички, които сме тук и колегите от МС, сме "за“ природата в Пирин. Никой не може да си присвоява правото като единствен говорител и като последна инстанция да говори, че природата на Пирин трябва да бъде спасена. И ние искаме да спасим природата на Пирин, може би от псевдоеколозите", каза той.

"С решенията на МС правим една сериозна крачка не по отношение на решаване на проблема със ски зона Банско, а като цяло за създаване на условия за планинския туризъм в Пирин. Предстои да подходим по същия начин по отношение на другите възможни планински курорти в Стара планина, Родопите и Витоша“, заяви още Симеонов. Той допълни, че е обсъждано и възстановяването на държавния лифт на Витоша.

Изрично изискване за екооценки

Всяко инвестиционно намерение в парк "Пирин" обаче ще подлежи на оценки за въздействието върху околната среда, както и за съвместимост със защитните режими в парка, обяви след заседанието Нено Димов, повтаряйки за пореден път, че това е законовият път за реализацията на строежи в защитени територии. Това допълнително решение е взето като гаранция срещу протести на екозащитници, стана ясно от думите му.
 
Димов обяви пред журналисти, че решението на правителството възлага на министъра на околната среда и водите при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинкова линия в ски зона Банско да предприеме спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

"Днес Министерският съвет прие и двете точки, които внесох в заседанието“, каза пред журналисти екоминистърът. "Едната точка е свързана с изменението на плана за управление на национален парк "Пирин“, подготвеното през 2013 година, минало и прието от Висшия експертен екологичен съвет. Подписано е от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до МС поради смяната на правителствата и служебното правителство“, обясни той.

"В последствие беше решено, че трябва да се изчака новият план за управление на „Пирин“, който обаче през март влезе в съдебна фаза, която не е ясно кога ще свърши. През ноември кметът на Банско поиска от министъра на околната среда и водите да завърши процедурата, започнала през 2013 година“, припомни министърът.

"Добра новина за всички скиори"

"При инвестиционен интерес, двете решения на МС отварят възможността за изграждането на втора кабинкова линия и решаването на един проблем, за който има голямо съгласие, че е крайно време да бъде решен“, заяви Нено Димов. "Това е отваряне и към развитието на ски спорта в Банско, а може би и добър сигнал за развитието на ски спорта в България като цяло. Това е един много удачен момент, в навечерието на новия ски сезон, една добра новина за всички скиори“, допълни той.

Димов припомни, че всички оценки на инвестиционното намерение на "Юлен" подлежат на обществени обсъждания, в чиито рамки всеки може да си каже мнението по въпроса.

Реално в промените на плана за управление изрично се разписва, че всякакви бъдещи ски строежи в Банско ще трябва да минат през промени в устройствения план за зоната, да имат екооценки и оценка за съвместимост със защитената територия, както и да са минали процедурите за строително разрешително.

Това се все законови изисквания, за които природозащитниците през годините твърдят, че концесионерът "Юлен" е нарушавал.

Час пауза по решението за уточняване на казуса

До решението се стигна, след едночасово прекъсване на правителственото заседание, заради уточняване на казуса от гледна точка на европейското законодателство. Повод за това е станала последно обявената от екокоалицията "За да остане природа в България" кореспонденция по случая с Еврокомисията. Според отговор на Брюксел, цитиран от природозащитниците, промяната на плана за управление на парка се нуждае от екологична оценка и ЕК не би се поколебала да започне наказателна процедура спри неспазване на европейското екологично законодателство. Поради тази причина премиерът Бойко Борисов, който прави всичко възможно първото европредседателство на България, което започва на 1 януари 2018 г. да не бъде помрачено от скандали, протести или наказателни процедури от страна на Брюксел, е поискал от Нино Димов да се уточни въпросът за екооценката, преди кабинетът да гласува по тази точка от дневния ред на правителственото заседание.

Точно затова се е стигнало и до поредното отлагане на решението за промяната на ски концесията с "Юлен", която ще промени начина за образуване на годишната концесионна такса, плащана от дружеството за ползване на част от буферната зона на парка "Пирин". Вече предложените поправки по концесионния договор ще бъдат отново разгледани и прецизирани в контекста на новия Закона за концесиите, научи Mediapool от правителствени източници.

Отново протести "за" и "против"

Преди заседанието на кабинета в четвъртък отново се състояха два протеста "за" и "против" промените. отнасящи се за ски зоната в Банско.

За около двадесетина минути привърженици на новия кабинков лифт и разширяването на ски курорта в Банско блокираха главния път Е-79 при Симитли с настояване да се вземе решение в тяхна полза.

Пред сградата на Министерския съвет пък се събраха природозащитници, които за пореден път се обявиха срещу начина, по който се вземат решенията за втория лифт. Според тях подготвените промени ще легализират всички извършени нарушения от ски концесионера и ще му разрешат нови строежи, което ще доведе до сеч на вековни гори.

Протестът на банскалии бе воден от кмета Георги Икономов. Те отново поискаха да се позволи изграждане на втори кабинков лифт за ски зоната в пиринския курорт, тъй като това, според привържениците на проекта, е особено важно за развитие на целия район като туристическа дестинация. Те дадоха за пример как сега в празничните дни Банско е пълен с туристи, но отново има проблеми с извозването на скиорите до пистите от иденственият лифт.

Новият лифт се подкрепя и от 14-те кмета на общините в Благоевградска област, които представляват над 350 000 души население, защото ги считат за важни за развитието на зимния и въобще на туризма в региона, заяви по време на протеста кметът на община Банско Георги Икономов. Той декларира, че няма да бъдат изсичани вековни гори и да се посяга на природата в националния парк, както твърдят еколозите, и че изискванията и процедурите на законодателството стриктно се спазват.

Точно на обратното мнение са обаче природозащитниците, според които двете промени нарушаван българското и европейското законодателство и узаконяват вече извършените от "Юлен" нарушения и заграбване на допълнителни територии от парка.

Одобрените промени в плана за Пирин

1. В точка 1:
а) в подточка 1) накрая се добавя "освен допустимите в съответните зони“.
б) подточка 6) се изменя така:
"6) "Изкуствено осветление на територии извън Зоната за туризъм и Зоната на сгради и съоръжения“.

2. В точка 14 се създава подточка 10):
"10) Водохващане“.

3. В точка 16 се създават подточки 11) и 12):
"11) Дейности по изграждане на писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура, съгласно одобрени устройствен план или изменение на такъв план и инвестиционни проекти/намерения, въз основа на влезли в сила крайни актове за одобряване/съгласуване по процедурите за екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда по реда на глава шеста от Закона за опазваме на околната среда и/или по процедурата за оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие“.
12) Изкуствено осветление за целите па обслужване на обекти по т. 11)“.

4. В точка 17 се създава подточка 11):
"11) Дейности по разширение на писти и строителство на въжени линии, в рамките на границата на зона III – Зона за туризъм, съгласно одобрени устройствен план или изменение на такъв план и инвестиционни проекти/намерения, въз основа на влезли в сила крайни актове за одобряване/съгласуване по процедурите за екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и/или по процедурата за оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие“.

5. В таблица 32 "Разрешени дейности на територията на парка по зони“, на ред 9 "Строителство, ремонт и реконструкция т. V. 9.“, в колони 3 "IIа Зона за опазване на горските екосистеми и отдих“ и 5 "III Зона за туризъм“, "тиретата“ се заменят с цифрата „3“.

6. В точка 76, накрая се добавя "и зона III – Зона за туризъм“.

7. В точка 77, подточка 13) се изменя така:
"13) Дейности по изграждане и разширение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура в рамките на зона Ill-Зона за туризъм и в затворената от външните ѝ граници зона IV-Зона на сгради и съоръжения, съгласно одобрени устройствен план или изменение на такъв план и инвестиционни проекти/намерения, въз основа на влезли в сила крайни актове за одобряване/съгласуване по процедурите за екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и/или по процедурата за оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие“.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

41 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #41

  Новото ски строителство трябва да е придружено със сметки за брой хотели, брой транспортни средства, нови пътища, увеличаване на потреблението: храна, вода, ток; увеличаване разходите за пречистване на водите, грижа за боклука и не на последно място ОПАЗВАНЕ НА ПРИРОДНАТА ЧИСТОТА И ЕСТЕСТВЕНА КРАСОТА НА ТОВА МЯСТО.

 2. Ангелов
  #40
 3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #39
 4. Bлaдo
  #38

  на червените съсupеци им е тревожно, щото помнят, че разковаването на комунарската им кoчuна в България тръгна от екологията на Русе. ;-) ... Тука кофтито е, че разните "зелени" винаги червенеят, поради което не са ми много ... "като за критерий". ...Разбира се, разните цЕкоминефци съвсем пък не са... ;-)

 5. Miau
  #37
 6. petur.vlahov
  #36

  Значи "псевдоеколозите" са против изсичането на горите и застрояването, а правотелствените "еколози" смятат за грижа за природата унищожаването ѝ. Даже по комунистическо време с неговите отровни заводи, все-пак се намираха разумни гласове в полза на запазването на природата.

 7. Явор от Германия Костовист
  #35
 8. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #34
 9. Явор от Германия Костовист
  #33
 10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #32

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.