Според Комисията за защита на конкуренцията:

Картел при горивата няма, “Лукойл” не е монополист

Публикуването на цените на бензин и дизел са единственото нарушение на компаниите

Картел при горивата няма, “Лукойл” не е монополист

Няма картелни договорки между най-големите търговци на горива у нас, а компаниите “Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл Ейвиейшън България" ЕООД не са злоупотребили с господстващо положение. Това е окончателното решение на Комисията за защита на конкуренцията по двете проверки, започнали преди около година след редица граждански протести срещу високите и почти еднакви цени на бензина и дизела на българския пазар.

Едната бе за картел между "Лукойл България" ЕООД, "Ромпетрол България "АД, "Нафтекс Петрол" ЕООД, и "ОМВ България" ООД, а другата бе за злоупотреба от страна на двете дружества на “Лукойл”.

 

Единствената непазарна практика на търговците е публичното обявяване на цените на едро, смятат от комисията. Още на 19 юни “Лукойл България” скри от сайта си цените на едро и обясни, че това е вътрешно фирмено решение. Целта била да не се спекулира с това, че "Лукойл" влияе на формирането на цените на останалата част от пазара. Решението не било наложено от КЗК, но било в духа на обвинението на антимонополния орган за картел между петролните компании. Така компанията, управлявана от Валентин Златев, ще може да се похвали, че предсрочно е изпълнила предписанията на КЗК.

 

Цените на едро на “Лукойл” ще са достъпни само за клиенти на дружеството, сключили договор за покупко-продажба на едро. Това се е ангажирала компанията пред антимонополната комисия, след като през март КЗК излезе с решение, че има съмнения за картел. Четирите петролни компании имаха 30-дневен срок за възражение и прилагане на доказателства в своя защита. След изтичането му, в рамките на две седмици техни представители можеха да бъдат изслушани. Според запознати обаче скриването на цените на едро от сайта на “Лукойл” е фиктивно. В системата се влиза с клиентския номер, който се изписва на всяка товарителница, така че на заинтересованите няма да е особено трудно да проверяват цените редовно.

 

Сред другите поети ангажименти на “Лукойл” са да прекрати използването на клауза за определяне на минимална цена при препродажба в договорните си отношения с клиенти на едро.

 

ОМВ посочва пред КЗК, че ще прекрати практиката си да реферира в договорните си отношения към цената на “Лукойл България”. Вместо това ОМВ ще прилага своя референтна цена (стандартна цена на ОМВ), която ще се изчислява при спазване на определени принципи.

 

Антимонополната комисия прекратява разследването за картел на горива, както и това за господстващо положение на “Лукойл България” на пазарите за търговия на едро на бензин А95 и дизелово гориво.

 

КЗК е проучила търговските отношения на дружеството с клиенти на едро и е обърнала особено внимание на политиката на дружеството по предоставяне на отстъпки, с цел да се установи дали те представляват отстъпки за лоялност, които обвързват клиентите да купуват само от тях. Извършеният анализ показа, че по време на разглеждания петгодишен период, предоставяните от "Лукойл България" отстъпки не са довели до подобен ефект, за което е показателен и сравнително високият и увеличаващ се дял на вноса на горива, се казва в решението.

 

Също така няма доказателства, че "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл Ейвиейшън България" са монополисти на пазара на авиационно гориво, са решили от КЗК.

 

Разследването започна, след като “Лукойл Авиейшън” заплаши, че ще спре доставките на керосин заради отнетия през лятото на миналата година лиценз на “Лукойл Нефтохим”. Разследването на КЗК установило, че дружествата нямат вина за проблемите с доставките и “цялостното им поведение не е насочено към съзнателно поддържане на настъпилите ограничения, а към тяхното преодоляване”, се казва решението

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?