"Картичка за Шиши" и "Масово подаване на оставки" на 19-я ден от протестите

Снимка: БГНЕС

За 19-а поредна вечер в района между президентството и Министерския съвет в столицата се събраха протестиращи с искане за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Протестиращите не са удовлетворени нито от оставките на четирима министри миналата седмица, нито от предложените в понеделник нови социално-икономически мерки за борба с коронакризата на стойност 1.16 млрд. лв. 

В понеделник се състояха и няколко тематични демонстрации.

Едната се проведе пред Българската народна банка и бе организирана от младежите на партия "Да, България". Надсловът бе "Картичка за Шиши", а участниците писаха свои пожелания за навършващия 40 години депутат от ДПС Делян Пеевски.

"Масово подаване на оставки" организира пък сдружението "БОЕЦ" пред централата на ГЕРБ. Там присъстващите бяха призовани да напишат готови за подпис оставки на различни кадри на управляващата партия.

Най-съществената от формална гледна точка инициатива бе стартирането на гражданска подписка за оставките на Борисов и Гешев. В 19:00 ч. в района на шадравана пред президентството беше проведено общо събрание на гражданите, желаещи да стартират национална гражданска инициатива по реда на чл. 44 от Закона за прякото участие на гражданите в управлението. То беше анонсирано от адв. Минчо Спасов, който посочи, че общото събрание трябва да бъде от не по-малко от 50 човека.

В следващите дни в различни градове на страната ще започне да се събира подписка с искането за оставките. Искането и подписката ще бъдат внесени в парламента, който по силата на закона няма разписан ангажимент нито да я разгледа, нито да я приеме. Законът не предвижда и изричен ред за обжалване, ако НС не разгледа искането.

Традиционно протестиращите започнаха да се събират около 18 часа в т.нар. триъгълник на властта. "Позор, оставка и затвор" – звучеше от колоните на площада. Музикалният съпровод продължи с римейк на Pink Floyd и тяхната още една тухла в стената, както и побългарен вариант на "Беля чао" – "Борисов, чао, чао, чао. Идва краят. Вземи си Гешев..."

По-късно протестиращите донесоха торта с изненада пред Министерски съвет. Тортата бе специално подготвена заради рождения ден на народния представител Делян Пеевски, към когото протестиращите отправиха множество пожелания за независим прокурор и истинско правосъдие.

Изсипалият се дъжд над столичния център след 20.00 часа възпрепятства за кратко импровизирания рожден ден на площада. Но хората не се уплашиха и тръгнаха на шествие.

Така, днешният 19-и пореден ден на гражданско недоволство стигна и до сградата на Представителството на Европейската комисия у нас, където гражданите скандираха с искане Европа да чуе и види протестите и да им обърне внимание.

"У нас върховенството на закона е изместено от управление на задкулисието. Трудно се избира подарък на човек, който си има всичко – не само любяща майка, но и любящи министри. Не просто бащина закрила, а и прокурорска. Не просто покрив над главата си, а цял хотел. Затова решихме да подарим на депутата това, което всеки зодия лъв иска – внимание", казаха протестиращите, които настояват за реформа в съдебната система. Според тях такава задължително трябва да премине през реформа в прокуратурата и фигурата на главния прокурор като ръководител на държавното обвинение.

Въпреки дъжда по-късно вечерта отново се стигна до временна блокада на "Орлов мост".

Споделяне

Още по темата

Още от България