Картина на Модилиани бе продадена за над 157 милиона долара

Картина на Модилиани бе продадена за над 157 милиона долара

Картина на Амедео Модилиани бе продадена за 157,2 милиона долара на търг в Ню Йорк и така зае престижното четвърто място в класацията на най-скъпо продадените на публичен търг платна.

Картината "Голата лежаща", изобразяваща предизвикателно легнала на лявата си страна гола жена, някога е била забранена в Париж като неприлична, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Нарисувана през 1917 г., тя бе кулминацията на търга на импресионистично и модерно изкуство, организиран снощи от аукционна къща Сотбис (Sotheby's). Картината бе оценена предварително най-високо - на 150 милиона долара.

На търга бяха предложени още 11 платна на Пикасо, както и картини на Клод Моне, Жоан Миро и Едвард Мунк.

В началото на 20-и век Модилиани шокира света, рисувайки голи жени във всички възможни пози.

Продадената снощи картина е най-голямата на италианеца, който умира през 1920 г. едва на 35-годишна възраст. Тя бе "звездата" на закритата на 2 април, преминала при голям успех, изложба на голи творби на Модилиани в лондонската галерия Тейт модърн.

Продавач на картината бе ирландският милиардер Джон Магниър, който се занимава с отглеждане на породисти коне. Той я е купил през 2003 г. на търг на Кристис (ChristieТs) "само" за 26,9 милиона долара.

Купувачът не бе разкрит.

На търга обаче не бе подобрен рекордът за най-скъпо продадена картина на Модилиани. Друго негово платно, изобразяващо гола жена, "Голата лежаща", изобразяваща жена легнала предизвикателно на дясната си страна, бе продадено на търг на Кристис през ноември 2015 г. в Ню Йорк за 170,4 милиона долара, отбелязва Франс прес.

Двете голи творби заемат съответно трето и четвърто място в класацията на най-скъпо продадените на публичен търг картини. Рекордът е на "Салвадор Мунди" ("Спасителят на света"). Картината на Леонардо да Винчи бе продадена на търг на Кристис през ноември миналата година в Ню Йорк за 450,3 милиона долара, посочва Франс прес.

Агенцията прави уговорката, че класацията не включва частни продажби, при които сумите, за които става въпрос, рядко биват съобщавани.

На търга снощи бяха набрани общо 318,3 милиона долара, при предварително очаквани 307,4 милиона долара, посочва Ройтерс. 71 процента от изложените на продан произведения на изкуството са си намерили купувач.

Картината "Отдих" на Пикасо бе продадена за 36,9 милиона долара, при предварително очаквана цена от 35 милиона долара.

"Утро на Сена" на Клод Моне бе купена за 20,55 милиона долара - към долната граница на прогнозното равнище от 18-25 милиона долара.

Пролетните търгове в Ню Йорк продължават днес с предлагани от Кристис импресионистични творби и модерно изкуство.

Споделяне

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?