Картина на Пикасо и скулптура на Джакомети със "световни рекорди" на търг в "Сотбис"

80-сантиметровата скулптура на Джакомети "Сочещият човек" .

Картината на Пикасо "Алжирски жени" счупи рекорда за най-скъпото произведение на изкуството, продадено на аукцион. Експертите от нюйоркската тръжна къща "Кристис" (Christie's) очакваха, че масленото кубистично платно от 1955 г. "Алжирски жени" (Версия "О") ще смени собственика си за около 140 млн. долара. При начална цена 100 милиона с наддавания през един милион на няколко участници по телефона цената бе вдигната до 160 милиона, докато накрая стигна 179 365 000 долара. Самоличността на купувача не бе оповестена.

Комисионът на "Кристис" възлиза на малко над 12 на сто.

Най-високата досега сума, платена за произведение на изкуството, бе за триптиха "Три скици към портрета на Люсиен Фройд" на Франсис Бейкън, продадена през ноември 2013 г. също от "Кристис" за 142.4 млн. долара.

На същия търг, проведен в понеделник вечерта, 180-сантиметровата скулптура на Джакомети "Сочещият човек" стана най-скъпата скулптурна творба, продавана някога на търг. Също неизвестен купувач се сдоби с нея срещу 141.285 млн. долара.

Пикасо е нарисувал "Алжирски жени (Версия О)" през 1955 г. в памет на Анри Матис. Тогава буквално за година испанският майстор създава серия от 15 платна, изобразяващи полуголи куртизанки в кубистки стил. За създаването на този цикъл от картини той е бил вдъхновен от платното френския художник Йожен Делакроа от 1834 г., което се нарича именно "Алжирски жени". Петнайсетте си картини от този цикъл Пикасо е обозначил с букви от азбуката – от А до О. Според експерта на "Кристис" по съвременно изкуство, финалната "Версия О" се смята за най-добра от серията. Тя дълго време се е намирала в частна колекция в Лондон, собственикът ѝ е бил от Саудитска Арабия и я придобил на търг през 1997 г. за скромната от днешна гледна точка сума от 31.9 млн. долара. Тогава картината е била продадена от известните американски колекционери Виктор и Сали Ганц, които са закупили шедьовъра от самия Пикасо през 1956 г. за 212.5 хиляди долара.

Освен Пикасо, на търговете на "Кристис" "Напред към миналото" бяха представени още 35 творби, обхващащи изкуството на 20 век. Сред тях бе и скулптура на родения в Швейцария Алберто Джакомети - кумир на парижката бохема през 1930-те, обхванат от следвоенна екзистенциална тъга. Излятата от бронз удължена 180-сантиметрова фигура "Сочещият човек" (Pointing Man) бе продадена за рекордните 141.285 млн. долара, което бе с 11 млн. повече от очакванията на оценителите. За тази скулптура се състезаваха само двама кандидати.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?