Картина на Ван Гог е продадена за 7 млн. евро

Картина на Ван Гог е продадена за 7 млн. евро

Платното "Жени, кърпещи рибарски мрежи на дюните", рисувано от Винсент ван Гог, когато е на 28 години, е продадено за над 7 милиона евро. Това е първа продажба на търг на творба на холандеца във Франция от 20 години насам.

Франсис Бриест от аукционна къща "Арткюриал" обяснява защо цената е толкова висока: "Защото на практика не се предлагат творби на Ван Гог на пазара. Те са в музеите или фондове. Ето защо купувачите са готови да платят и надплатят за произведените с подобно качество и значение".

Творбата е датирана от 1882 г. и е вдъхновена от провинциалния пейзаж около Хага, където Ван Гог е прекарал кратко време.

Според организаторите на търга в нея се откриват всички характеристики на творчеството му, а това е единственият пейзаж, който художникът рисува през тази епоха.

Картината беше собственост на частен европейски колекционер, който я отдаде под наем за 8 години до 2015 г. на музея на Ван Гог в Амстердам.

Търгът беше събитие в света на изобразителното изкуство, тъй като все по-малко картини на Ван Гог стигат до пазара.

"За купувача мога да ви кажа само, че той ще си отиде с картината отвъд Океана. Не е европеец. Все пак картината ще отиде за няколко месеца в музей и мисля, че това е прекрасно", допълва Бриест.

Последната продажба в Париж на търг на творба на Ван Гог е от средата на 90-те години и е продадена за 10 милиона долара.

Рекордът за творба на Ван Гог се държи от платното "Портрет на доктор Гаше", за което бяха платени 82.5 млн. долара през 1990 г.

Споделяне

Още от Общество

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?