Картината на Путин купена за над 800 хил. евро

Картината на Путин купена за над 800 хил. евро

Дебютната картина на руския премиер Владимир Путин беше продадена на благотворителен търг в събота вечерта за 37 млн. рубли (над 800 хил. евро), предадоха руски агенции. На аукциона в Санкт Петербург платното стана най-скъпо продаденото, оставяйки далече зад себе си творбата на губернатора на града Валентина Матвиенко, която постигна цена от 11.5 млн. рубли.

Собственик на рисунката на Путин стана московската галерия “Новите художници“, а платното на Матвиенко бе купено от дъщерята на генералния директор на веригата магазини “Максидом“. Общо на аукциона бяха реализирани 70 млн. рубли, които ще отидат за финансиране на детски болници и възстановяване на храмове.

Путин нарисувал картината “Украса на заледен прозорец“ на 26 декември миналата година в рамките на работна визита в Петербург, когато внезапно посетил ежегодно организирания в града по Коледа панаир и се съгласил да покаже творчески заложби, като нарисува картина за благотворителна цел.

На предварително грундирано платно, с акрилни бои Владимир Путин с лекота изобразил рамката на прозорец, обрамчен с украинска завеска. За да даде на творението на премиера по-търговски вид, главният художник на благотворителния проект Надежда Анафалова все пак доукрасила леко картината. Тя направила завесите "по-дантелени" и "пипнала" малко блестящите скрежинки.

Споделяне

Още от