Картината "Спасителят на света" на Леонардо да Винчи е ретуширана

"Спасителят на света" на Леонардо да Винчи, сн. БГНЕС
Картината "Спасителят на света" от Леонардо да Винчи, която беше продадена за рекордните 450 млн. долара на търг през ноември, е ретуширана, твърди германски експерт, цитиран от в. "Дейли мейл".
 
Д-р Мартин Пракер, специалист по техническа история на изкуството, сравни снимки от представянето на картината в Националната галерия в Лондон през 2011 г. и от продажбата ѝ на търга на "Кристис" в Ню Йорк. 
 
Най-забележими са разликите в гънките на синята мантия на лявото рамо на Христос. Те са изчезнали на продадената на търга картина.
 
Картината "Спасителят на света" е реставрирана преди да бъде показана в Националната галерия. Явно след автентицирането някой е продължил да я ретушира, но не за добро. Това я отдалечава от оригинала, каза Дейли.
 
Говорителка на "Кристис" потвърди, че Диане Модестини, първоначалната реставраторка на картината, е работила по нея и преди продажбата ѝ на търг. Тя им е обяснила, че разликите между двете снимки се дължат на "естествен вторичен резултат от почистването, консервирането и процеса на изсъхване".
 
В доклада си от 2014 г. Модестини пише за влошаване на състоянието на драперията заради "болест на ултрамарина", "често срещана промяна на този пигмент, използван заедно с маслена боя". Модестини отбелязва също, че "сенките на диплите върху лявото рамо... са станали постепенно по-силни".
 
Реставраторката каза след критиките, че "черните ивици по лявото рамо на синята мантия на "Спасителят на света", не са дипли". Те са следи, появили се от влошаването на състоянието на синия пигмент, направен от полускъпоценния камък лапис лазули.
 
Разтворителите, използвани за почистване, за кратко са проникнали в боите и заради тях следите са изчезнали.
 
Картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света" беше купена от саудитския принц Бадер бин Абдулах бин Мохамед бин Фархан ал Сауд за департамента по културата и туризма в Абу Даби. Тя ще бъде изложена в новооткрития клон на Лувъра там.
Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?