Картини от протеста в Турция

Елена Бекаторос и Сюзън Фрейзър от Асошиейтед прес

Площад Таксим

Протестите в Турция, които започнаха във връзка с плановете на правителството да изкорени дървета на главния площад в Истанбул, за да направи място за търговски център, навлязоха в пореден ден.

 

Протестите прераснаха в нещо много по-голямо от обикновена защита на дърветата, предизвиквайки силна вълна от недоволство срещу това, което е възприемано от мнозина като все по-голяма арогантност на премиера Реджеп Тайип Ердоган, и се разпространиха в градове из цялата страна.

 

В често случващите се насилствени сблъсъци с полицията загинаха двама души, друг е на системи, а около 1000 души бяха ранени, казват медицински служби и правозащитни групи.

 

Център на протестите продължава да бъде площад Таксим и неговият Гези парк в центъра на Истанбул, който бе окупиран от демонстранти от всички слоеве на обществото в продължение на повече от седмица.

 

Но сред сериозността на протестите има и много хумор. В първите дни на протестите миналата седмица Ердоган нарече демонстрантите "capulcu" /чапулджу/, турска дума, която се превежда като мародер, обирджия, разрушител.

 

Протестиращите бързо се възползваха от думата. Те я превърнаха в своя, поангличанвайки я и превръщайки я в напълно нова дума "Capulling", което означава протестиране, устояване на сълзотворния газ и викане на лозунги срещу Ердоган.

 

Думата взриви социалните мрежи. Потребителите във Фейсбук си "ъпдейтват" статутите с "аз капулирам днес" и се питат един друг "капулирахте ли?"

 

На площада се виждат плакати, знаци, написани ръчно лозунги върху фланелките.

 

Потребителите в социалните мрежи си разменят линкове към музикален клип, озаглавен "Всеки ден капулирам", и към левия американски писател и философ Ноам Чомски, който седи пред надпис, на който пише "Аз също съм Capulcu" и казвайки на турски: "Навсякъде е Таксим, съпротивата е навсякъде".

 

В протестите в турската столица Анкара жена вървеше с надпис, прикрепен към нея, на който пишеше: "Благодарение на Господ и ние сме сapulcu", докато хората раздаваха стикери в Анкара и Истанбул с надписи "пазете се, сapulcu ".

 

Протестиращите искат да бъдат сигурни, че полицията с водните си оръдия и снаряди със сълзотворен газ няма да могат да стигнат до Таксим и неговия окупиран парк. Няма по-добър начин да предотвратите влизането от издигането на барикади, много барикади.

 

Барикадите варират от сложни, състоящи се от разбити, смачкани или изгорени автобуси и коли, често декорирани с графити, до по-обикновени. Купчини от тежки плочи бяха изтръгнати от тротоарите, за да бъдат формирани барикади, като върху тях са поставени метални огради, будки за продажба на билети, обърнати метални кофи за боклук и парчета от скеле, взети от строителни обекти.

 

По улица, водеща от площада надолу към Босфора, има повече от дузина барикади. Нейните тротоари сега са само пясъчни пътеки, тъй като всички плочки са били използвани за изграждането на барикадите.

 

В една нощ неотдавна туристически автобус разтовари група доста навъсени и изглеждащи разтревожено туристи на една от барикадите, докато хотелски служител ги прекарваше през барикада до техния хотел на площад Таксим.

 

През нощта, по време на сблъсъците протестиращите се изкачват на барикадите за по-добра позиция, или ги използват като щит от летящите бомби със сълзотворен газ, изстрелвани от полицията. През деня барикадите се превръщат във фон за снимки за спомен, добро място за създаване на художествени творби, катерушка за по-игривите и място за импровизирани футболни мачове.

 

Протестиращите, стотици през деня и нарастващи до хиляди или десетки хиляди през нощта, и сблъсъците с полицията могат да генерират огромно количество боклук. Но хората, окупиращи парка и площада, изглеждат решени да запазят мястото чисто.

 

В студеното утро доброволци с хирургични ръкавици и влачещи торби за боклук обикалят парка и площада, събирайки отпадъците от предишната нощ.

 

Захвърлени хирургически маски, използвани за предпазване от газ, празни пластмасови бутилки, опаковвки от храна и дори фасове от цигари се събират в торбите.

 

След това боклукът се събира в нарастваща купчина в края на парка.

 

Протестите са тежка работа и някои от протестиращите правят йогистки упражнения, за да релаксират и да останат във форма. По-рано тази седмица открит урок по йога в Гези парк бе дребна работа - инструктор водеше около дузина разтягащи се хора на шарени килимчета за йога върху полянка в центъра на парка.

 

До четвъртък уроците набъбнаха до около 80 души, а инструкторката започна да използва високоговорител, за да бъде чута.

 

Причините за протестите в Турция са достатъчно сериозни. Но демонстрантите реагираха също с хумор, особено в социалните мрежи, често осмивайки премиера и подигравайки се с неговите коментари.

 

В отговор на това, че Ердоган нарече хората, които пият, "алкохолици", група протестиращи в Анкара скандираха в сряда: "Алкохолното движение не може да бъде спряно".

 

Турските потребители в социалните мрежи споделят снимки с иронични лозунги, написани със спрей по стените на сградите в Истанбул и Анкара. "Този газ е фантастичен", "Приятелю, вие забранихте алкохола и хората изтрезняха", "Помощ, полиция! О, няма значение, сигурно сте заети", "Добре дошли на газовия фестивал", "Сълзотворният газ прави чудеса с кожата ви".

 

По БТА.

Споделяне

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?