Картини, звуци и аромати от природата – нов лукс в колата

Картини, звуци и аромати от природата – това е следващото ниво на лукс в лекия автомобил. То е дело на "Волво" (Volvo) и е приложена при производството на премиум автомобил. Той предлага първото сетивно изживяване в индустрията, което синхронизира визия, звук и аромат в едно за нови усещания в автомобила, съобщи шведската компания.

Дебютът на иновацията е бил Международното автомобилно изложение в Пекин. Фокусът е върху изживяването на пътниците на задната седалка. Те могат да персонализират атмосферата в автомобила чрез интуитивно смартфон приложение, като изберат измежду седем визуални теми от природата, синхронизирани със звук и аромат.

"Концепцията "Атмосфера" (Ambience) задава нова дефиниция на лукса, като го пренася отвъд материалното, създавайки автомобил, който се свързва със сетивата ви", обяснява Робин Пейдж, главен дизайнер във "Волво Карс" (Volvo Cars). По думите му "дизайнът изследва начина, по който се чувстват хората в автомобила и повлиява на настроението и благополучието им".

Визуалните елементи трансформират панорамния покрив в зависимост от зададената тема – Северно сияние, Скандинавска гора, Лебедово езеро, Архипелаг и Дъжд, всяка от които осигурява различно настроение - от пълно релаксиране до ободряване на сетивата.

Темата "Ноктюрно" допълнително отпуска, докато темата "Свобода" внася свежест и повишава енергията, посочват от компанията.

В синхрон с всяка от темите, звуците от природата се чуват благодарение на аудио система. Малки високоговорители, които са интегрирани в подглавниците, осигуряват пълно потапяне в аудио изживяването.

Всяка от темите е съчетана с един от четири аромата, специално разработени от производител на луксозни парфюми. Ароматите от природата се разнасят в купето през портал в централната конзола.

"Концепцията "Атмосфера" отвежда този подход на следващо ниво, показвайки нашия разширен фокус върху грижата за човека, която започва с безопасността и преминава в човешкото благополучие като цяло", казва Робин Пейдж.

Концепцията е създадена основно за китайския пазар, като контраст на болезнения проблем със замърсяването на околната среда, посочва Мартин Андерсон, главен продуктов мениджър в отдела за специални разработки на "Волво Карс".

Споделяне

Още от Бизнес