Картите на плажовете готови, бави се нанасянето на дюните

Шефът на агенцията по кадастъра подал оставка, инвеститори "с тъмна сянка" пробвали да прокарат намеренията си

Картите на плажовете готови, бави се нанасянето на дюните

Осем месеца след разразилия се скандал "Дюнигейт" нанасянето на дюните върху готовите кадастрални карти на плажовете продължава да се бави по неясни причини. В същото време вече се появили инвеститори "с тъмна сянка", които пробвали да прокарат неясно какви намерения, според неясни отговори на министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов по време на дебата в ресорната парламентарна комисия, на чието заседание министърът демонстрира незнание по различни въпроси.

Единствено стана ясно, че шефът на Агенцията по кадастъра Александър Лазаров е подал оставка, която министър Данов е приел. Той обаче не каза дали е назначил на негово място титуляр. Данов уточни, че цени Лазаров като експерт и го е поканил в експертния съвет към кабинета му.

Въпросът с плажовете беше поставен от бившия министър на регионалното развитие и настоящ депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова. Данов не можа да обясни каква е причината за забавянето на картата с плажовете и дюните, но обеща да провери случая. В опит да защити незнанието на министъра, депутат обясни, че това е от компетенциите на Министерството на околната среда (МОСВ), което отговаряло за дюните.

От ековедомството обаче отговориха, че с нанасянето на дюните се занимава междуведомствена работна група, в която влизат представители на министерствата на регионалното развитие, на околната среда, учени от БАН и геодезисти.

Проблем с липсващ код за картографиране

Изготвянето на картите се бави, защото няма кой да промени наредбата за картографиране, в която липсва код за дюните и други природни образования. Това е причината те да не могат да се нанесат на картите, обясни Тома Белев от "Коалиция за да остане природа в България" пред Mediapool. Той уточни, че МОСВ има единствено задължение да посочи кое е дюна и кое не, нанасянето на границите им обаче е от компетенцията на Агенцията по кадастъра. За да си свърши тя работата, ресорният министър трябва да промени наредбата, обясни природозащитникът.

Поставихме въпроса на няколко пъти и пред служебното правителство, и пред кабинета на Пламен Орешарски, но нищо не се предприема по въпроса, каза Белев.

В същото време министър Данов съобщи пред депутатите, че е имал срещи с инвеститори с най-различни намерения. "Част от проектите са много добри, но има такива и с тъмна сянка в намеренията им", каза министърът на инвестиционното проектиране. Той отказа да уточни какви са тези инвеститори с "тъмна сянка" с мотива, че медиите не го разбирали правилно.

Като добри инвеститори посочи 20 проекта за индустриално производство, като отново не пожела да каже за какво става въпрос, докато не се случи.

"Олекотяване" и разделяне на ЗУТ

По четири законопроекта ще работи Министерството на инвестиционното проектиране до края на годината. Единият е за "олекотяването" на Закона за устройството на територията (ЗУТ) така, че да се облекчи работата на строители и проектанти, каза Данов.

Предвижда се разделянето на ЗУТ на два закона. Единият за териториално устройство, а другият за строителството.

Ще се ремонтират и още два закона – за кадастъра и имотния регистър и за геодезията и картографията, допълни министърът.

Той съобщи, че се предвиждат две приложения към Закона за обществените поръчки. Едното ще е как да се правят търговете в строителството, като се копира германската наредба, а другото е за търговете за проектиране.

Попитан какво е новото в тези приложения, Данов посъветва журналистите, които знаят немски език, "да си преведете тяхната наредба и ще разберете".

Новото министерство със сграда за първия учебен ден

Новото министерство на инвестиционното планиране ще се нанесе в свой дом за първия учебен ден – 15 септември. До тогава трябва да приключи ремонтът на сградата на ул."Съборна", където доскоро беше Испанския културен институт "Сервантес". Опитът ми обаче показва, че един ремонт никога не свършва навреме, затова по-скоро очаквам да се нанесем след 25 септември, каза Данов.

Той съобщи, че имал проблем с назначаването на кадрите и затова се бавело попълването на щата от 125 служители в министерството. Първоначално никой не искаше да започва работа, защото смятаха, че правителството няма да изкара и 100 дни, докато сега вече има желаещи, каза министър Данов.

"Започнах с маса и стол, а днес вече има и хора и сграда, която се ремонтира", обобщи промяната за три месеца министър Данов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?