При акция, демонстрираща "нови отношения между институциите"

"Къртица" от ДАТО хваната да продава информация на подслушвани

Борислав Сарафов, Цветан Китов и Владимир Писанчев. Сн. БГНЕС

Съвместна акция на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), новата Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и прокуратурата удари схема за изнасяне на информация за специални разузнавателни средства (СРС) към разработвани лица.

Арестувана е служителката на ДАТО Антоанета Първанова за това, че срещу заплащане правела нерегламентирани справки в системата – дали дадено лице е контролирано от службите, с какви мотиви и по чие искане, обяви във вторник зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Придържайки се към обичайния си закачлив стил на говорене пред камерите, той уточни, че до структурирането на ДАТО през м.г. Първанова работела в звеното за подслушване в МВР – закритата след серия скандали Специализирана дирекция "Оперативно-техничеки операции" (СДОТО), която "беше обвита в тайнственост и страдаше от липса на контрол".

Сарафов не пропусна да похвали и шефа на новата агенция Цветан Китов, отбелязвайки, че операцията по разкриването и задържането на "къртицата" било "с решаващото съдействие на ръководството на ДАТО и лично на председателя".

"Тази реализация показва нови отношения между институциите", отвърна му подобаващо Китов, който доскоро отговаряше за подслушването в ДАНС.

По думите му арестуваната Антоанета Първанова работела в СДОТО от 2010 г., като била експерт в звеното, отговарящо за регистрирането на исканията за използване на СРС-та в агенцията. Китов подчерта, че уличаването на служителката е станало възможно благодарение на новата система за сигурност, която влезе в сила след официалния старт на ДАТО от 1 януари. Тя функционира така, че оставя следа от всяко влизане в регистъра на агенцията – нещо, което, по думите му, досега не е имало в СДОТО.

"ДАНС извърши цялата оперативна дейност по този случай. Ние извадихме схемата, документирахме всички действия и предоставихме информацията на прокуратурата, все още има неща за изясняване", включи се в пресконференцията и председателят на другата служба, работила по случая – Владимир Писанчев.

Той също не пропусна да изсипе суперлативи за акцията, отбелязвайки, че тя била прекрасен пример как се контролира подслушването, когато не е съсредоточено само в една служба.

"Ние можем да правим проверка на това, което е станало в ДАТО, и ДАТО могат да проверят това, което е станало в ДАНС, тази жена е имала възможност да проверява дали собственият ѝ телефон се подслушва, ако всичко беше съсредоточено само на едно място, нямаше да можем да я хванем", обясни Писанчев, без обаче да споменава, че и преди създаването на ДАТО подслушването беше разделено между МВР и ДАНС, но подобни акции тогава не бяха реализирани.

По думите му е много трудно "да се даде количествено измерение" на щетата, нанесена от действията на Първанова, но при всички положения тя била голяма, тъй като пряко засяга националната сигурност. Писанчев добави, че служителката не е имала други съучастници в ДАТО. Имала е обаче "абонати" и "посредници" извън системата, трима от които също са задържани преди ден, изясни Борислав Сарафов.

Той не пожела да уточни колко и какви точно са били клиентите на Първанова, споменавайки единствено, че не ставало въпрос за улични наркодилъри и политици. Заяви обаче, че за услугите си задържаната получавал по между 500 и 3000 лева на месец – суми, които биха могли да си позволят доста криминални авторитети на средно и дори ниско ниво.

"Обвинението в момента се доказва чрез разпити, които се провеждат. Имаме доказателства, че дадени лица са били на месечен паричен абонамент, в замяна на това да получават проверка дали телефонът се следи, съответно в каква служба се следи, и каква е информацията, която има по случая. За лицата става ясно, че са били на високо социално ниво", добави и новият градски прокурор на София Христо Динев.

Антоанета Първанова вече е обвиняема за разгласяване на държавна тайна, за което е заплашена със затвор до 5 години, ако вината ѝ бъде доказана. По думите на Борислав Сарафов, като неин посредник е задържан зетят ѝ, който вече бил направил пълни самопризнания за функционирането на схемата. Арестувани са и двама клиенти, за които обаче разследващите засега не обявяват, дали ще придобият качеството на обвиняеми или ще бъдат само свидетели.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?