"Къртица" от ДАТО получи двугодишна присъда за изнасяне на информация

"Къртица" от ДАТО получи двугодишна присъда за изнасяне на информация

Две години затвор получи бившата служителка на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) Антоанета Първанова, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Тя бе арестувана в началото на миналата година и обвинена, че е изнасяла информация за това кой е подслушван срещу заплащане от 500 до 3000 лв. Присъдата не е окончателна.

В началото на миналата година шефът на ДАТО Цветан Китов обясни, че незаконната дейност на Първанова е засечена, след като в агенцията била въведена нова система за сигурност. Благодарение на нея е установено, че дамата е правила незаконни справки в периода ноември-декември 2013 г. Не е ясно обаче дали тази практика не е действала от отдавна, тъй като преди това системата в дирекцията не е засичала подобни действия на служителите ѝ.

"Някои хора са имали месечен абонамент, предоставяли са парични средства, в замяна на което периодично е проверявано дали телефоните им са на контрол, или не. Тя е изнасяла информация по отношение на мотивирането на искането за СРС, т.е. едно лице освен, че ще разбере дали телефонът му се контролира. може да разбере и защо е направено това искане", заяви тогава зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?