Кървав атентат в Южна Турция до границата със Сирия

Девет загинали и десетки ранени при взрив на кола бомба на автобусна спирка в Газиантеп

Кървав атентат в Южна Турция до границата със Сирия

Девет са загиналите, а близо 70 ранените, някои от които много тежко, при взрив на кола бомба в град Газиантеп  в граничещия със Сирия едноименен турски окръг. Сред загиналите са 4-годишно дете и 12-годишно момиче, починало в болница, съобщават турските медии. Кървавият атентат бе извършен на втория ден от мюсюлманския празник Рамазан байрам.

Натоварен с експлозиви автомобил е бил взривен пред полицейски участък към 19.45 ч. в понеделник вечер с дистанционно управление. Колата била паркирана близо до автобусна спирка. При взрива са се възпламенили два автобуса, в които са се качвали пътници на спирката, и още няколко автомобила. Изпочупени са прозорците на околните сгради.

Полицията щателно проучва записите на охранителните камери и издирва лице, което малко преди взрива се отдалечило бягайки от района. Турската НТВ посочва, че силите за сигурност са разполагали предварително с информация за подготвяния атентат в Газиантеп. От две седмици полицията търсела турски студент, за когото имало информация, че е пристигнал в града с автомобил, натоварен с експлозиви.

Кметът на Газиантеп Асъм Гюзелбей отбеляза, че мястото на експлозията е едно от най-натоварените в града. "В часа на експлозията на булеварда е имало относително малка навалица. Ако взривът беше станал в навечерието на празника, можеше да загинат 60 души," коментира Гюзелбей.

Засега никой не е поел отговорност за нападението. Според всички турски вестници най-вероятно то е дело на терористи от Кюрдската работническа партия (ПКК).

ПКК, която се борят за автономия в населената предимно с кюрди югоизточна част на страната от 1984 година действително е активна в този район. Десетки хиляди души загинаха в сражения оттогава. ПКК е смятана за терористична организация от Европейския съюз и САЩ.

Вестник "Хюриет", който отбелязва, че с бомбеното нападение в Газиантеп празникът Рамазан байрам "се е превърнал в кръвопролитие", а центърът на града е заприличал на "бойно поле", смята, че става въпрос за широкомащабна кампания от бомбени атентати на ПКК, като се започне от нападенията в Шемдинли и Фоча и като се има предвид и нападението с камъни срещу вътрешния министър на Турция Наим Шахин по време на посещението му в Хаккяри през уикенда.

Изданието цитира заместник-председателя на управляващата Партия на справедливостта и развитието Хюсеин Челик, който е казал, че не е изключено в кървавата експлозия да има пръст сирийският президент Башар Асад.

В последно време Анкара смята, че Дамаск подпомага бунтовниците от ПКК.

Терористите от ПКК, които не намират подкрепа у хората, започнаха да извършват атентати направо срещу цивилни. ПКК иска да предизвика хаос по улиците, каза още Челик, цитиран от в. "Миллиет".

ПКК обаче отрече да носи отговорност за терористичния атентат в Газиантеп. Бойците ни нямат нищо общо с тази експлозия, се казва в комюнике, разпространено от близката до кюрдските бунтовници агенция Фърат.

И държавните представители, и турската преса опитват да ни припишат този случай. Обществеността и народът ни трябва да знаят, че силите ни не извършват нападения срещу цивилни, се казва още в изявлението на ПКК.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят