Кървав инцидент със стрелба срещу работници имигранти потресе Гърция

Гърция, в която напоследък паралелно с икономическата криза зачестиха случаите на насилие срещу имигранти, беше разтърсена от кървав инцидент в селището Неа Манолада в земеделски район на гръцкия полуостров Пелопонес, в южната част на страната. В сряда вечер надзиратели открили огън срещу 200 гастарбайтери от Бангладеш и Пакистан, излезли на протест с искания да им бъдат изплатени заплатите за последните шест месеца.

В резултат на кървавия сблъсък 35 души са постъпили в болница със сериозни наранявания. Полицията е арестувала собственика на селскостопанското предприятие за "морално подбудителство” на стрелбата.

В селището Неа Монолада е арестуван и предполагаем съучастник. Той е заподозрян, че е помогнал на извършителите на нападението да избягат. Според Ройтерс, гръцката полиция издирва трима надзиратели, заподозрени за стрелбата.

Протестът бил провокиран от факта, че гръцкият работодател дължал между 750 и 1000 евро на всеки от 200-те чуждестранни имигранти, трудили се на ягодовата му плантация в южната част на страната. Дължимата сума възлизала общо на 150-200 хиляди евро.

По жертвите било стреляно с ловни пушки, а болницата била пълна с окървавени чужденци, съобщават гръцките медии. По данни на държавната телевизия четирима от ранените са в критично състояние, а други десет – в тежко. Същевременно Ройтерс информира в четвъртък, че нито един от ранените не е сериозно пострадал.

Един от имигрантите, участвал в протестите, посочи пред гръцката телевизия Скай, че на работниците било обещано заплащане от 22 евро на ден. Те ни казваха, че ще ни платят след месец и това продължи повече от година. Не говорим за това, защото се страхуваме, че ще бъдем убити или уволнени, каза работник, който не посочи името си.

Случилото се предизвика гневната реакция на политическите партии и медиите в Гърция. "Нов удар в родината на ягодите", "ягоди и кръв", "биячи стрелят срещу протестиращи и раниха 35 имигранти", гласят някои от заглавията в гръцката преса.

Кървавият инцидент показва за сетен път жестоката експлоатация на чуждестранни земеделски работници от местни чифликчии, които безцеремонно се гаврят с тях, като ги обричат на мизерно съществуване, настанявайки ги в мизерни бараки, за които искат наеми, пише в. "Та неа".

Стрелбата срещу работници имигранти в Неа Манолада, които са настоявали за своите заработени доходи, е престъпен, расистки акт, се казва в съобщение на радикалната левица СИРИЗА, като се подчертава, че е крайно належащо правосъдните органи да се намесят.

Конкретният инцидент, при който работодатели с техни биячи нападат работници, претендиращи за правата си, ни връща към други времена и показва, че варварството е синоним на днешната система, посочва Комунистическата партия, отправяйки упреци към сегашното правителство.

Говорителят на гръцкото правителство Симос Кедикоглуосъди инцидента, който окачестви като "нечовешконападение".Безпрецедентният и позорен акт е чужд за гръцкия морал,каза той.

Потъпкването на трудовите права заради произхода на работещите е расистки акт и трябва да бъде заклеймен, призовава Социалистическата партия ПАСОК, която е част от управляващата коалиция.

Демократичната левица ДИМАР също осъжда като престъпен акт кървавия инцидент. Отхвърлянето на насилието и на расизма е дело на цялото общество, се казва в съобщение на партията, която е най-малкият партньор в коалицията.

Антиимигрантските настроения напоследък се засилват в Гърция, където един от четирима гърци е безработен след пет години на рецесия в страната, отбелязва Ройтерс.

Повечето от имигрантите, които намират работа в Гърция, са наети нелегално, а над 40 на сто от нелегалните работници в Гърция са имигранти, посочва агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?