Кървав край на драмата със заложници в църква в Багдад

Трийсет и седем заложници са били убити, а 56 - ранени при вчерашната атака срещу християнска църква в Багдад, при което нападателите от Ал Каида взеха десетки заложници, предаде Франс прес в понеделник, като се позова на източник от иракското министерство на вътрешните работи.

При последвалия щурм на християнския храм, предприет от иракските сили за сигурност, са загинали 7 и са били ранени 15 техни представители. Петима терористи са били убити, а 8 - задържани.

Към момента на снощното нападение в католическата църква са се намирали стотина богомолци.

Отговорност за атаката пое терористична организация от мрежата на Ал Каида, предаде Франс прес, като се позова на американския център за наблюдаване на ислямистките сайтове SITE.

"Група гневни муджахидини сред верните на Аллах извърши нападение срещу едно от непристойните свърталища на идолопоклонничеството, което винаги е било използвано от иракските християни като главен щаб в борбата срещу исляма и за

поддръжка на онези, които се борят срещу тази религия", обявява в поместено в интернет изявление групировката "Ислямска държава в Ирак". Тя обяснява, че е провела атаката, "за да помогне на нашите бедни сестри мюсюлманки пленнички в ислямската страна Египет".

"Ислямска държава в Ирак" дава ултиматум от 48 часа на Коптската църква в Египет да "освободи" мюсюлманките, "затворени в манастири" в тази ислямска страна.

Според SITE заплахата срещу коптите в Египет е свързана със съпругите на двама свещеници от тази християнска общност. Едната от тях приела исляма, след което била затворена в църква, а другата изразила желание да последва нейния пример и също била държана в християнски храм.

Коптите са голямо мнозинство в Египет и най-многобройната християнска общност в Близкия изток, отбелязва Франс прес. По официални данни копти са около 10 процента от 73-милионното население на Египет (около 7.3 милиона души), но според изчисления на тази църква нейните последователи надхвърлят 10 милиона. От близо 30 години коптите са взети на мушка както от ислямистите, така и от египетските сили за сигурност.

Споделяне

Още от Свят