Карзай близо до втори мандат като президент на Афганистан

Претендиращият за втори мандат като президент на Афганистан Хамид Карзай увеличава преднината си пред своя основен опонент – бившия външен министър Абдула Абдула, и е на път за спечели в провелите се на 20 август избори, съобщиха от афганисканската избирателна комисия в неделя.

Вече са преброени две трети от подадените гласове и по данни на избирателната комисия сегашният държавен глава води с 48.6 на сто, а Абдула печели 31.7 на сто от вота.

За победа в първия тур са необходими 50 на сто.

От избирателната комисия съобщиха още за анулирани резултата ит гласуванията н някои избирателни участъци заради нарушения на изборните закони.

Абдула и неговите поддръжници неведнъж заявавяха, че резултатите масово са изопачавани в полза на Карзай. Наблюдатели твърдят за заплащвани избиратели.

По думите на члена на избирателната комисия Дауд Наджафи, за недействителни са обявени гласовете в 447 изибрателни участъка, а в цял Афганистан тяхната бройка е около 28 хиляди.

Окончателните резултати трябва да станат ясни до 17 септември, но според наблюдатели това намя да стане преди края на септември.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?