Карзай близо до втори мандат като президент на Афганистан

Претендиращият за втори мандат като президент на Афганистан Хамид Карзай увеличава преднината си пред своя основен опонент – бившия външен министър Абдула Абдула, и е на път за спечели в провелите се на 20 август избори, съобщиха от афганисканската избирателна комисия в неделя.

Вече са преброени две трети от подадените гласове и по данни на избирателната комисия сегашният държавен глава води с 48.6 на сто, а Абдула печели 31.7 на сто от вота.

За победа в първия тур са необходими 50 на сто.

От избирателната комисия съобщиха още за анулирани резултата ит гласуванията н някои избирателни участъци заради нарушения на изборните закони.

Абдула и неговите поддръжници неведнъж заявавяха, че резултатите масово са изопачавани в полза на Карзай. Наблюдатели твърдят за заплащвани избиратели.

По думите на члена на избирателната комисия Дауд Наджафи, за недействителни са обявени гласовете в 447 изибрателни участъка, а в цял Афганистан тяхната бройка е около 28 хиляди.

Окончателните резултати трябва да станат ясни до 17 септември, но според наблюдатели това намя да стане преди края на септември.

Споделяне
Още от Свят