Карзай: НАТО причини "много страдания" в Афганистан, без да донесе никаква полза

Афганистанският президент Хамид Карзай обвини НАТО, че била "причинила огромни страдания", без да донесе никаква "полза" на страната му, съобщи Франс прес.

 

"Ние искахме абсолютна сигурност, окончателен край на тероризма", заяви Карзай в интервю за ББС, взетов Кабул.

 

Вместо това, "в областта на сигурността" силите на НАТО, разположени от 2001 г. в Афганистан, "причиниха огромни страдания, доведоха до гибелта на много хора и не донесоха никаква полза, защото страната не е сигурна", посочи Карзай.

 

Той уточни, че е поддържал "много добри отношения" с американския президент Джордж У. Буш до 2005 г., дата на която "ние станахме свидетели на първите инциденти, довели до цивилни жертви, и открихме, че войната срещу тероризма не се води там, където трябва".

 

Карзай, който не може да се кандидатира за трети мандат на президентските избори през април, по силата на конституцията, обясни, че целта му била да донесе "стабилност и мир" в страната си, както и да постигне споразумение за подялба на властта с талибаните.

 

"Това са афганистанци. Там където афганистанският президент, афганистанското правителство може да назначи талибани на правителствен пост, те са добре дошли", заяви Карзай.

 

"Но там, където афганистанският народ назначава хора чрез избори /.../ талибаните трябва да участват в изборите", добави той. Карзай увери, че евентуалното участие на талибаните във властта няма да навреди на жените.

 

"Връщането на талибаните няма да подкопае напредъка. Нашата страна се нуждае от мир. Искам да се боря за всичко, което носи мир в Афганистан и така да насърчавам повече каузата на афганистанските жени", каза президентът.

 

На въпрос за споразумението за сигурност със САЩ, което трябва да регулира присъствието на американски контингент в Афганистан след края на мисията на НАТО през 2014 г., Карзай предупреди: "Ако това споразумение не донесе мир и сигурност на Афганистан, афганистанците няма да го искат".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?