Карзай поиска НАТО да напусне афганистанските села, талибаните спряха преговорите

Афганистанският президент Хамид Карзай призова силите на НАТО да напуснат афганистанските села, след като американски военнослужещ уби 16 цивилни в южната провинция Кандахар. В същото време талибаните обявиха, че прекратяват разговорите със САЩ, които се провеждат в Катар.

"Готови сме да поемем изцяло отговорността за сигурността в страната. Двете страни трябва да работят заедно за завършването на процеса по предаване на ангажимента за сигурността от международните на афганистанските сили през 2013, а не през 2014 г.", посочи Карзай пред американския министър на отбраната Леон Панета, който е на посещение в Кабул.

Близо 130 000 войници от международните сили ИСАФ, 90 000 от които американски, помагат на правителството в Кабул да се бори с неотслабващия бунт на талибаните, свалени от власт от западните сили в края на 2001 г., припомня Франс прес.

Масовото убийство засили напрежението между Кабул и САЩ.

В четвъртък хиляда души протестираха в Южен Афганистан срещу масовото убийство на 16 цивилни от американския войник.

Протестът се проведе в град Калат, столица на провинция Забул, съседна на Кандахар, където стана инцидентът. Протестът е организиран само няколко часа след като САЩ обявиха, че извършителят на масовото убийство е бил изведен от Афганистан.

В Калат протестиращите развяваха бели знамена, символ на исляма, и подобно на афганистанските цивилни и религиозни власти поискаха виновникът да бъде съден на публичен процес в Афганистан.

Това е вторият протест в страната след масовото убийство. Той става във втория ден от визитата на американския министър на отбраната Леон Панета, който в Афганистан повтори обещанието на президента Барак Обама за задълбочено разследване, като увери, че става въпрос за индивидуален изолиран акт.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят