Карзай поиска НАТО да напусне афганистанските села, талибаните спряха преговорите

Афганистанският президент Хамид Карзай призова силите на НАТО да напуснат афганистанските села, след като американски военнослужещ уби 16 цивилни в южната провинция Кандахар. В същото време талибаните обявиха, че прекратяват разговорите със САЩ, които се провеждат в Катар.

"Готови сме да поемем изцяло отговорността за сигурността в страната. Двете страни трябва да работят заедно за завършването на процеса по предаване на ангажимента за сигурността от международните на афганистанските сили през 2013, а не през 2014 г.", посочи Карзай пред американския министър на отбраната Леон Панета, който е на посещение в Кабул.

Близо 130 000 войници от международните сили ИСАФ, 90 000 от които американски, помагат на правителството в Кабул да се бори с неотслабващия бунт на талибаните, свалени от власт от западните сили в края на 2001 г., припомня Франс прес.

Масовото убийство засили напрежението между Кабул и САЩ.

В четвъртък хиляда души протестираха в Южен Афганистан срещу масовото убийство на 16 цивилни от американския войник.

Протестът се проведе в град Калат, столица на провинция Забул, съседна на Кандахар, където стана инцидентът. Протестът е организиран само няколко часа след като САЩ обявиха, че извършителят на масовото убийство е бил изведен от Афганистан.

В Калат протестиращите развяваха бели знамена, символ на исляма, и подобно на афганистанските цивилни и религиозни власти поискаха виновникът да бъде съден на публичен процес в Афганистан.

Това е вторият протест в страната след масовото убийство. Той става във втория ден от визитата на американския министър на отбраната Леон Панета, който в Афганистан повтори обещанието на президента Барак Обама за задълбочено разследване, като увери, че става въпрос за индивидуален изолиран акт.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?