Касабова поиска от ВСС кадрова справка за последните 13 г.

Зам.-председателката на парламента и шеф на комисията за промени в конституцията Камелия Касабова е поискала справка за кадровите решения на Висшия съдебен съвет през последните 13 години, съобщи говорителят на ВСС Светла Иванова.

Касабова настояла да получи статистическа информация за всички назначени, уволнени, преместени и наказани съдии, прокурори и следователи, както и за тези, на които им е бил снет имунитета. Справката била необходима на комисията във връзка с подготвяните промени в конституцията в частта за несменяемостта и имунитета на магистратите.

Зам.-шефката на парламента поискала данните да ѝ бъдат представени до 26 май. Председателстващият ВСС, министърът на правосъдието Антон Станков обаче едва вчера внесъл искането в съвета.

Заради закъснението висшите магистрати чрез писмо се извинили на Касабова, че ще ѝ предадат статистиката след седмица. Тъй като данните, които трябва да се изпратят на комисията за промени в конституцията, са огромно количество, магистратите решили да предадат само информация за случаите на дисциплинарни наказания и снемане на имунитета.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: