Касабова: Върлува бацил на политическата амнезия

В София върлува бацил на политическата амнезия. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Камелия Касабова в предаването "Панорама" на БНТ по повод критиките на посланика на САЩ Джеймс Пардю относно съдебната власт у нас.

Като слушам целия този ожесточен дебат за съдебната система, имам чувството, че всички забравиха откъде тръгнаха проблемите ѝ, заяви Касабова. Нека да не забравяме коя политическа сила подписа конституцията през 1991 г. (б.ред. - СДС) и заложи този модел на съдебна система, чиято пълна независимост я превърна в недосегаемост. Нека не забравяме кой кадрува в годините и използва политическата власт, за да назначи в целия висш ешелон на съдебната система свои хора, допълни тя.

По думите ѝ НДСВ е първата политическа сила, която е направила някаква промяна в съдебната система. Според Касабова обаче не остава време на правителството да промени конституционния модел да края на мандата си. Има обаче реални шансове за одобряването на нов Наказателно-процесуален кодекс.

Колкото и да искаме да променим структурно съдебната система, в навечерието на европейското си присъединяване трябва да се съобразяваме както с конституционния модел на страната, така и с конституционните решения, за да можем достойно, с гордо вдигната глава през май следващата година да подпишем присъединителния договор за ЕС, коментира зам.шефката на парламента.

Според зам.председателят на БСП Румен Овчаров промените в конституцията са наложителни. Мнението, което имат експертите по съдебната реформа на столетницата, е, че прокуратурата не трябва да се връща в изпълнителната власт.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: