Касата да плаща 9.50 лв. за всеки преглед при специалист

От догодина специалистите от извънболничната помощ да получават по 9.50 лева за преглед, предлагат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), се казва в съобщение от пресцентъра на касата, разпространено в понеделник. Това е един от заложените параметри в проектобюджета на касата.

В момента първичните прегледи струват 12 лева на НЗОК, а за вторичните, профилактичните и диспансерните касата плаща по 5.90 лева. Промяната ще доведе до по-добро лечение на хронично болните, както и до прекратяване на практиката болните да бъдат връщани за допълнителни направления, посочват от касата.

Цената на профилактичните прегледи също скача – от 3.50 на 4 лева.

Предвижда се от следващата година лекарите да не могат да сключват договори с повече от две лечебни заведения. Целта е да се преустанови практиката лекарите да работят на няколко места едновременно и да не бъдат в кабинета си в работно време, когато ги потърси пациент.

Очаква се тази мярка да доведе до намаляване броя на специалистите, а това от своя страна да увеличи месечните доходи - средно над 1000 лева, с 5-7%.

Личните лекари да сключват договор със спешните портали, ако не могат да предложат 24-часова неотложна помощ на пациентите си, настояват от касата. Общопрактикуващите лекари, които продължават да оказват тази медицинска дейност, ще получат 5-10% по-високи възнаграждения.

От НЗОК заявяват още, че за 2007 година не се предвижда намаляване нито на цени, нито на обеми на медицинска дейност в сравнение с 2006 година. През миналата седмица от Българския лекарски съюз (БЛС) предвидиха криза в здравеопазването заради ограничени лимити в цените и медицинската дейност на лечебните заведения и заплашиха с протести, ако преговорите не продължат.

Като част от републиканския бюджет разчетите за разходите на НЗОК за 2007 година бяха одобрени от депутатите на първо четене в четвъртък.

Приемането на бюджета на касата само с предложения за цените и обемите на клиничните пътеки на НЗОК, предизвика спор между НЗОК и БЛС и се превърна в поредния повод за забавяне на и без това не особено резултатните преговори по Националния рамков договор за следващата година.

Съсловната организация на лекарите не успя да внесе свой проект за обемите и цените на клиничните пътеки навреме с аргумента, че касата е представила своя бюджет твърде късно.

По време на преговорите в понеделник двете организации отново не се разбраха. От БЛС алармираха, че касата отказва да преговаря преди бюджетът да бъде разгледан от парламентарната комисия по здравеопазване, а НЗОК за пореден път декларира желание за преговори.

Споделяне

Още от България