Касата още се ослушва за законните надценки на лекарствата

Касата още се ослушва за законните надценки на лекарствата

Българският фармацевтичен съюз възнамерява отново да даде Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на Комисията за защита на конкуренцията, заради това, че продължава да не плаща законните надценки за лекарствата, а намалените едностранно от нея добавки, съобщиха от организацията в четвъртък.

В края на март Върховния административен съд задължи) да заплаща на търговците на едро и на аптеките надценки според закона. Това стана след жалба на Българския фармацевтичен съюз срещу заповед на директора на НЗОК от януари 2008г. С нея, в нарушение на Закона за лекарствените продукти, касата драстично намали дължимите на търговците на едро и на аптеките добавки върху цената.

С влизането в сила на решението на ВАС на 10 април НЗОК е длъжна да започне да заплаща на търговците на едро и на аптеките по определените в закона тарифи.

Към момента съсловната организация на магистър-фармацевтите обаче няма информация НЗОК да е предприела мерки за изпълнение на решението на ВАС и да заплаща по законните надценки.

"Това дава основание на търговците на едро и на аптеките, които са ощетени с милиони левове, да потърсят защита на правата си. Съюзът ще предприеме допълнителни мерки, като е възможно да сезира отново Комисията за защита на конкуренцията", се казва в съобщение на организацията до медиите.

Миналата година КЗК глоби Здравната каса със 100 000 лева за незаконно намаление на дължимите на търговците на едро и на аптеките надценки.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?