Касата ще прекратява договорите с лекари, отчитащи пациенти - фантоми

НЗОК ще прекратява договори с лекари, които отчитат, че лекуват несъществуващи пациенти.Това е заложено в Националния рамков договор 2004, съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов пред БНР.

Стойностите на глобите при други нарушения ще се запазят и са в размер между 80 и 2400 лв.

В писмо до министерството на здравеопазването лекарският съюз е поискал да не се променят Наредба №2 за диспансеризацията на пациентите и Наредба №27 за основния пакет от здравни дейности, гарантирани от бюджета на здравната каса. Лекарският съюз настоява за това поради липса на време за анализ на действието на двете наредби, съобщи още д-р Кехайов.

Днес и утре здравната каса и лекарският съюз ще договарят обеми и цени на клиничните пътеки по рамковия договор за догодина. Знаем, че здравната каса е остойностила 246 пътеки, но не знаем колко от тях ще заплаща, тъй като това ще се определи от въпросната Наредба №27 в частта ѝ за болнична помощ, коментира Валерий Митрев от лекарския съюз.

В същото време министърът на здравеопазването Славчо Богоев съобщи, че позитивният списък на лекарствата трябва да бъде приет най-късно до края на тази година. Преди днешното заседание на правителството Богоев коментира, че не се притеснява от евентуални възражения по позитивния списък. Във връзка с публикациите, че някои от лекарствата в България са много по-скъпи, отколкото в други европейски страни, министърът заяви , че с тази цел догодина ще се осъществява регулация, за да няма по-високи цени в случаите, отнасящи се за държавни поръчки, за което плаща обществото. "Целта на регулацията е да се въведат пределни цени, и позициите, които са по-скъпи, да бъдат изравнени", каза още Богоев.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?