Касата смята да плати на болниците 30 млн. лв. от несъбрани здравни вноски

Касата смята да плати на болниците 30 млн. лв. от несъбрани здравни вноски

Здравната каса смята да изплати на болниците 30 млн. лева от здравни вноски, които още не са събрани, но ведомството очаква да са налични от преизпълнение на плана за събиране на здравните осигуровки. Това съобщи пред журналисти зам.-министърът на финансите Людмила Петкова, която е и председател на Надзорния съвет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), който заседава в петък по проблема с неразплатените средства за здравните заведения.

 

Касата дължи над 350 млн. лв. на болниците за извършени от тях дейности.

 

Изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Бойко Атанасов заяви, че 30-те милиона лева са очакван приход от приход от декларирани, но неизплатени към момента здравни вноски, без да уточни кои са най-големите работодатели, които ги дължат и как точно ще бъдат събрани..

 

На болниците ще бъдат платени 80 процента от дължимите суми за извършена дейност за септември, допълни Петкова.

 

Преди ден здравният министър Таня Андреева изрази надежда, че данъчните ще си свършат работата и ще съберат здравни вноски за около 50-100 милиона лева, с които касата да се разплати с болниците.

 

Въпреки това лекарите обявиха, че в началото на ноември се събират, за да решат кога и как да започнат националния си протест. Причината за него са намеренията на държавата да ореже парите на лечебните заведения с една пета.

 

Лекарският съюз предупреди, че ако това се случи, от една страна пациентите ще трябва да доплащат част от лечението си, а от друга това ще означава, че по Коледа и Нова година медицинският персонал може да остане без заплати.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?