Касационният съд ще решава за такса "сградна инсталация"

Търси се тълкуване трябва ли индивидуален договор с топлофикацията, за де се плаща

Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд образува тълкувателно дело по искането на националния омбудсман Мая Манолова да се произнесе трябва ли и отказалите се от парно дружества клиенти да плащат за отделяната в сградната инсталация топлоенергия, след като това е непоискана от тях услуга.

Съдът трябва да каже дали общите условия на топлофикационните дружества са валидни за всички или трябва да се сключват индивидуални договори с тях, тъй като има противоречиви законови разпоредби, включително и разнопосочни съдебни решения по конкретни казуси на клиенти с топлофикационни дружества.

Съдебната практика предлага различни тълкования. Според едни решения доставката на топлинна енергия за сгради-етажна собственост е колективна услуга, която се ползва от всички живеещи, и не е необходим индивидуален писмен договор с доставчика, за да се приеме, че разходите за топлинна енергия трябва да се плащат от всички. Отношенията с централно топлофицираните сгради са уредени в общите условия на доставчиците, което е разписано в Закона за енергетиката. Освен това се приема, че като купуват жилище в топлофициран имот собствениците са наясно, че стават потребители на топлинна енергия и клиенти на топлофикация.

В други съдебни решения се приема, че действително Законът за енергетиката

визира, че всички собственици и титуляри на вещно право на ползване в сграда-етажна

собственост, присъединени към абонатна станция, са клиенти на топлинна

енергия, но в същото време това се счита за непоискана услуга според Закона за защита на потребителите, който според Мая Манолова е по-висшият.

Сега Конституционният съд трябва да се произнесе кое от двете твърдения е вярното и решението се очаква да сложи край на дългогодишните спорове за това трябва ли имоти в топлофицирана сграда, но неползващи парно, да плащат за отделената в сградата топлинна енергия.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?