Кашъмов: Пишат се закони като при настъпването на комунистическия режим

ГЕРБ отхвърли критиките като "нелеп начин да се плашат хората"

Кашъмов: Пишат се закони като при настъпването на комунистическия режим

В момента се пише законодателство, което напомня практиките на комунистическия режим, коментира адвокат Александър Кашъмов от "Програма за достъп до информация” (ПДИ) в понеделник пред бТВ. Той посочи окончателно приетите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които обвинителният акт вече няма задължително да се чете в началото на делото, както и за дадената през изменения в Наказателния кодекс (НК) възможност арестите да остават в тайна до 48 часа. Кашъмов остро разкритикува и спешните поправки в антикорупционния закон, които създават възможност за вечни проверки за конфискация на имущество. Те бяха внесени от председателя на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов три дни, след като Върховния касационен съд (ВКС) се произнесе, че ако проверяваният е бил оправдан от съда за извършено престъпление или прокурорското разследването срещу него е било прекратено, то производствата за конфискация се прекратяват. Очаква тези промени да бъдат приети окончателно тази седмица – точно преди коледната ваканция на депутатите.

Александър Кашъмов беше особено критичен към това, че се "прескача" тълкувателното решение на ВКС.

"Скоростно, за два дни, парламентът ги прокарва, без никакво обществено обсъждане. Това е правено единствено от комунистическата власт през 40-те години , когато са отнемали имуществото на хората. Национализирали са имоти и са тормозели гражданите", каза Кашъмов по повод скоростните поправките в антикорупционния закон.

Според него най-вероятно поправките в НПК са прокарани заради делото за фалита на КТБ, по което диспозитивът от обвинителния акт е 5000 страници. По думите му обаче нечетенето на обвинението е "връщане векове назад в историята на правото".

"Това, че някой не си е свършил работата и е написал обвинителен акт от десетки хиляди страници, вместо да напише нормален обвинителен акт, не означава, че трябва да бъде променян законът и трябва да се ограничава правото на защита", каза още адвокатът.

Той обърна внимание на "тайните арести", при които органите на реда могат да отложат с 48 часа уведомяването на близките, че задържаният е в ареста. При деца също има такъв срок, но той е по-кратък - 24 часа.

"Няма начин това да бъде положително. Който не е ходил да си търси децата преди години, когато го нямаше този решим, който е сега в НПК, само той няма да разбере за какво става въпрос. Родителите тичаха от едно районно в друго да питат дали децата им са там, защото просто не са се прибрали в къщи", подчерта Кашъмов.

Според Кашъмов тези арести могат да се използват за репресии: "Полицейското насилие през последните години малко понамаля след много дела в Страсбург. Сега ще се върнем отново към него – този срок ще бъде използван за оказване на натиск, за побоища, за психически натиск върху задържани лица".

Той подчерта, че от в някои държави от Средновековието насам задържаният има право да даде информация на близките си и това е част от правото на защита. "Разбира се това е и право на информация за близките, защото за близките не е маловажно дали техния близък го е ударила кола, дали е изчезнал или пък е задържан в полицейското управление", уточни Кашъмов.

Предложението за тайните арести е мотивирано с евродиректива. Според адвоката обаче тя цели по-голямо право на защита и по-добро уведомяване, а у нас "се прави точно обратното, слиза се под стандарта, който българския закон е предвидил".

Отговорът на ГЕРБ: Това е нелеп опит да се плашат хората

Веднага след Кашъмов в студиото на бТВ влезе председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Той защити новите текстове и нападна ВКС. Депутатът обяви, че не е съгласен с нито едно от твърденията на адвоката. Определи ги като "правно нелеп начин да се плашат хората".

По повод скоростните промени в антикорупционния закон Кирилов обясни, че бързането се е наложило, защото заради решението на ВКС е започнало прекратяване на висящи дела. "Делото на Бисеров го прекратиха. Затова е спешно", поясни той.

По думите на Кирилов това е единственото подобно тълкувателно решение на ВКС:" Това е едно решение, което сериозно засяга правния ред, правната стабилност, взаимоотношенията ни с европейските институции".

Той подчерта, че волята на законодателя още от 2012 г. насам била наказателното преследване и отнемането на незаконно придобито имущество да са отделени. Според него с това са съгласни и европейските ни партньори.

"За парламента трябва да има задължително обсъждане, а за върховните съдии не трябва да има задължително обсъждане", възнегодува Кирилов по повод решението на ВКС.

Според депутата няма нищо нередно в това да тече процедура по отнемане на имуществото на невинни: "В наказателното производство има наказание. Ако си останал ненаказан и пак продължаваш да получаваш пари от проституция или от трафик на хора, или от трафик на оръжие, държавата и обществото има интерес да възстанови справедливостта (…) Съдът може и да не се произнесе, може деецът дори да е починал, това няма общо с имуществото".

Кирилов обясни, че четенето на обвинителния акт може да се прескочи с цел "процесуална икономия" - при съгласие на страните да се пести време. Изтъкна като мотив "препълнените зали".

"Няма смисъл да се затормозява и да се бави един съдебен процес с четене. Би следвало, особено за такива престъпления, деецът да е достатъчно грамотен. А и неговите защитници са достатъчно грамотни и са се запознали на няколко пъти в предходните фази", добави председателят на правната комисия в парламента.

Тайните арести пък щели да са под прокурорски и съдебен контрол и задържаните все пак щели да имат достъп до адвокат. Той подчерта, че тези арести ще да са под прокурорски надзор.

Споделяне

Още по темата

Още от България